UN OPTUŽILE SEVERNU KOREJU DA ZARAĐUJE OD KRŠENJA SANKCIJA: Od ilegalnog izvoza uglja i gvožđa zaradili 200 miliona dolara

UN OPTUŽILE SEVERNU KOREJU DA ZARAĐUJE OD KRŠENJA SANKCIJA: Od ilegalnog izvoza uglja i gvožđa zaradili 200 miliona dolara


Severna Koreja, koja je pod sankcijama Ujedinjenih nacija (UN), u prvih devet meseci 2017. zaradila je nedozvoljenim izvozom skoro 200 miliona dolara, navodi se u izveštaju UN.Izveštaj, u koji je agencija Frans pres imala uvid, odnosi se na period januar-septembar 2017. i predat je članicama Saveta bezbednosti.

Među proizvodima koje je Severna Koreja izvozila, a koji su zabranjeni sankcijama, najviše je uglja.
Roba se prevozila severnokorejskim brodovima koji su plovili pod zastavama drugih zemalja sa lažnom dokumentacijom kako bi se prikrilo njeno poreklo.

Izveštaj su sačinili eksperti UN zaduženi za proveru primene sankcija. Oni su i u prethodnom izveštaju saopštili da je Severna Koreja ilegalno izvezla ugalj, gvoždje i druge sirovine, vredne najmanje 270 miliona dolara, u Kinu, Indiju, Maleziju, Šri Lanku i druge zemlje.

Sankcije Pjongjangu pooštrene su zbog aktivnosti vlade severnokorejskog lidera Kim Džong Una na usavršavanju nuklearnog oružja.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar