UN OPTUŽILE SEVERNU KOREJU: Pomažete Siriji da pravi hemijsko oružje, hemičari maskirani kao sportski treneri

UN OPTUŽILE  SEVERNU KOREJU: Pomažete Siriji da pravi hemijsko oružje, hemičari maskirani kao sportski treneri

Foto: Printscreen Youtube


Severna Koreja šalje Siriji opremu za pravljenje hemijskog oružja, saopštio je Savet bezbednosti Ujedinjenih Nacija.

Anonimni diplomata UN tvrdi da u najnovijem izveštaju njihovih eskperata piše da Severna Koreja šalje Siriji pločice otporne na kiselinu, cevi i termometre, kao i da su severnokorejski stučnjaci za oružje više puta posećivali tu zemlju pod maskom sportskih trenera.

Takođe, postoje sumnje da neki od njih i danas borave u vojnim bazama u Barzehu, Adri i Hami, ali i da naplaćuju svoje usluge širom sveta.

Režim predsednika Bašara al-Asada uporno odbacuje tvrdnje da koristi hemijsko oružje, ali zdravstvene organizacije na ratištu kažu da redovno leče žrtve povređene u hemijskim napadima.

Podsećamo, Severna Koreja optužena je početkom godine da je, uprkos zabranama, nastavila izvoz uglja i drugih dobara i u 2017. godini od toga zaradila bar 200 miliona dolara.

Ujedinjene Nacije ponovo su podsetile svet na zabranu trgovine sa Severnom Korejom.
Poslednje što nam treba je još oružja u Siriji! Ne daj bože hemijskog – izjavio je jedan od govornika Saveta Ujedinjenih Nacija.

Zvaničnici Južne Koreje i Japana izjavili su da motre na njihovo ponašanje i pokušaje kršenja sankcija režima Kim Džong Una, koji je pod prismotrom svetske zajednice zbog neprekidnog testiranja nuklearnog oružja i pretnji Sjedinjenim Američkim Državama.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar