UN: U Afganistanu od januara do juna poginulo više od 1.200 civila

UN: U Afganistanu od januara do juna poginulo više od 1.200 civila

EPA-EFE/JALIL REZAYEE


U Afganistanu je od januara do juna poginulo 1.282 civila, a u istom je razdoblju ranjeno još 2.176 osoba, stoji u izveštaju misije UN-a u Afganistanu (UNAMA ) objavljenom u ponedjeljak.

Među poginulima je 340 dece, a među ranjenima ih je 727, prenosi Index. hr.

“U trenutku kada afganistanska vlada i talibani imaju istorijsku šansu da sednu za pregovarački sto da pregovaraju o miru, tragična stvarnost ukazuje na to da borbe i dalje svakodnevno nanose veliku štetu civilima”, rekla je Deborah Lyons pri UN za Afganistan.

EPA-EFE/JALIL REZAYEE

EPA-EFE/JALIL REZAYEE

Talibani i pripadnici Islamske države odgovorni za toliki broj poginulih i ranjenih

U izveštaju stoji da su protivladine snage, a reč je o talibanima i pripadnicima Islamske države glavni razlog za toliki broj poginulih i ranjenih. Radi se o 58 odsto žrtava. Provladine snage odgovorne su za 23 odsto ubijenih ili ranjenih civila.

Ipak broj civilnih žrtava manji je za 13 odsto u odnosu na broj ubijenih i ranjenih u istom razdoblju 2019. U izveštaju stoji da je glavni razlog za to manji broj sukoba i borbi između pripadnika međunarodnih oružanih snaga i članova Islamske države.

  EPA-EFE/JALIL REZAYEE

EPA-EFE/JALIL REZAYEE

Uprkos tomu, broj žrtava koje su stradale zbog vojnog delovanja afganistanske vojske i talibana ostao je gotovo nepromenjen, a u poređenju s prvom polovinom 2019. u vazdušnim napadima afganistanske vojske od januara do juna 2020. stradalo je trostruko više civila.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar