Svet
08.03.2024. 13:35
Beta

UNICEF

Uključen alarm zbog DEČIJIH BRAKOVA

deca mladi tinejdzeri brak ljubav
Izvor: Shutterstock

Predstavnica UNICEF-a u Skoplju Patricija Diđovani tražila je akciju da se spreče dečiji brakovi u Severnoj Makedoniji, koji su problem naročito za devojčice.

"Dečiji brakovi lišavaju devojčice detinjstva i imaju štetne posledice po njihovo zdravlje i ekonomske izglede. Oni negativno utiču na razvoj, pristup školi i njihov ukupni kvalitet života", rekla je ona.

"Iako se ta štetna praksa znatno smanjila u poslednjoj deceniji, dečiji brakovi i dalje predstavljaju problem za devojčice u Severnoj Makedoniji. Osam procenata svih žena od 20 do 24 godine udalo se ili živelo u vanbračnoj zajednici pre 18. godine", rekla je Diđovani povodom Međunarodnog dana žena.

Navela je da još više zabrinjava to što je 45 odsto Romkinja od 20 do 24 godine u Severnoj Makedoniji bilo udato ili u nekakvoj bračnoj vezi pre 18. godine, a 15 odsto žena i pre 15. godine.

Po rečima Diđovani, veća je verovatnoću da devojčice koje se udaju pre 18. godine postanu žrtve porodičnog nasilja i manje je verovatno da će se školovati, prerana udaja je povezana i s preranim rađanjem dece, uz povećan rizik od komplikacija trudnoće i porođaja.

Diđovani je podsetila da je Severna Makedonija usvojila Konvenciju UN o pravima deteta i dva fakultativna protokola i Konvenciju o eliminaciji svih oblika nasilja nad ženama, gde je dečiji brak izričito zabranjen, a Istanbulska konvencija o nasilju nad ženama i nasilju u porodici zahteva od država da kriminalizuju prisilne i dečije brakove.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko u proseku traje brak u Srbiji, do razvoda
razvod

Statistika

10.07.2023. 18:30

Koliko u proseku traje brak u Srbiji, do razvoda

U Srbiji je prošle godine za 0,2 odsto bilo više sklopljenih, ali i razvedenih brakova, objavio je Republički zavod za statistiku.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
36°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve