Svet
24.11.2022. 14:05
Beta-AP

Migranti bez pratnje

UNICEF: Dominikanska Republika proterala 1.800 dece na Haiti

siromaštvo
Izvor: Shutterstock

Vlasti Dominikanske Republike proterale su ove godine barem 1.800 haićanske dece-migranata bez pratnje, vrativši ih u njihovu krizom poharanu zemlju, saopštio je UNICEF, a Dominikanska Republika je demantovala ovu tvrdnju.

Ova zemlja i Haiti nalaze se na istom karipskom ostrvu i dele granicu od 390 kilometara, a optužba na račun Dominikanske Republike izneta je u utorak, s obzirom na sve žešći obračun njene vlade sa migracijama, kao odgovor na epidemiju kolere i divljanje bandi na Haitiju.

Taj obračun je izazvao žestoke kritike međunarodnih posmatrača, uključujući SAD koje su optužile Dominikansku Republiku za masovne deportacije, rasistički tretman migranata i pritvaranje Haićana u neuslovnim objektima. 

Među onima koji beže u Dominikansku Republiku su dečaci i devojčice, a mnogi od njih bivaju vraćani na Haiti preko različitih mesta na granici, gde ih preuzimaju UNICEF-ovi partneri, saopštila je ova agencija Ujedinjenih nacija.

Informaciju je prvo objavio CNN a potvrdio ju je UNICEF, koji nije želeo da detaljnije komentariše, pa je nejasno da li su deca proterivana bez roditelja, ili su razdvojena od njih tokom putovanja, ili su Haiti napustila sama. 

Direktor dominikanske agencije za migracije Venansio Alkantara (Venancio Alcantata) opovrgao je tvrdnje o deportacijama, izjavio da agencija postupa po posebnim procedurama koja važe za decu migrante i dodao da su "maloletnici sve vreme sa svojim roditeljima".

"Sve deportacije se sprovode uz potpuno i apsolutno poštovanje za ljudsko dostojanstvo i ljudska prava", napisao je Alkantara na Tviteru.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Porodilište pogođeno u ruskom udaru u Ukrajini
ukrajina, rat

Stradalo novorođenče

23.11.2022. 10:42

Porodilište pogođeno u ruskom udaru u Ukrajini

Novorođenče je stradalo u ruskom udaru na porodilište u oblasti Zaporožje na jugu Ukrajine, objavile su ukrajinske spasilačke službe. 
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve