Svet
09.01.2020. 17:20
N. G./The New York Times

UNUTAR BELE KUĆE: Kako je izgledalo poslednjih tri sata do napada u Iraku

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Sudeći po izjavi ambasadora Irana pri UN Madžida Tahta-Ravančija, Iran se napadom na baze u Iraku osvetio za ubistvo generala Kasema Solejmanija. Međuti, još uvek je neizvesno da li će Iran odgovoriti nekim većim napadom, i kako će reagovati Sjedinjene Države. Ono što je poznato je da su Trampa, nakon ispaljenih raketa, savetovali da umereno odgovori Irancima. The New York Times je objavio šta se u Beloj kući događalo u poslednja tri sata od trenutka kada je stiglo upozorenje do raketnih napada. Prenosimo najzanimljivije delove:

"Obaveštajna informacija koja je najavila iranski napad pokrenula je napeto, zbunjujuće popodne u Situacijskoj sobi Bele kuće.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Evan Vucci

U Belu kuću, malo iza 14 sati, stiglo je upozorenje - blic-poruka američkih špijunskih agencija koju zvaničnici ponekad nazivaju "kradljivac". U narednim satima, iranski napad na američke trupe bio je gotovo izvesan. Bujica potencijalnih pretnji već je dolazila tokom dana - napadi raketama, teroristički napadi na Amerikance na Bliskom Istoku, čak i jedno upozorenje da bi stotine boraca milicije koje podržava Iran moglo da pokuša da napadne vazduhoplovnu bazu Al Asad.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Ali, specifična situacija poslednjeg popodneva, poslala je potpredsednika Majka Pensa i Roberta O 'Brajena, savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće, u podrum Zapadnog krila, gde su se pomoćnici okupljali u Situacijskoj sobi.

Predsednik Donald Tramp pridružio im se ubrzo nakon završetka sastanka s grčkim premijerom. Tri sata kasnije, tok balističkih raketa lansiranih iz Irana srušio se na dve baze u Iraku, uključujući Al Asad, gde je stacionirano otprilike 1.000 američkih trupa. Napadi su obuhvatili frenetični dan ispunjen konfuzijom i dezinformacijama, gde se povremeno činilo da opasna vojna eskalacija može dovesti do većeg rata.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Alex Brandon

Gospodin Tramp je sa svojim pomoćnicima proveo sate nadgledajući najnovije pretnje. Vojni planeri razmatrali su mogućnosti da se osvete ako Iran ubije američke trupe. Nijedan Amerikanac ili Iračanin nisu ubijeni ili ranjeni, a gospodin Tramp, koji je savetnicima naznačio da bi voleo da izbegne dalji angažman, osetio je olakšanje.

Nakon toga, predsednik i potpredsednik razgovarali su sa demokratskim i republikanskim kongresnim liderima, a neki su pozvali gospodina Trumpa da pokuša da ublaži krizu. Ovaj izveštaj o napornim satima oko napada u utorak zasnovan je na razgovorima sa trenutnim i bivšim američkim zvaničnicima i vojnim osobljem i u Vašingtonu i u Iraku.

Povezane vesti: Finci bili upozoreni na napad

Nekoliko sati pre nego što su zvaničnici Bele kuće i Pentagona u utorak stigli na svoja radna mesta, američke trupe u Iraku su se pripremale za odmazdu Irana. Špijunski sateliti pratili su kretanje iranskog arsenala raketnih bacača, a komunikacije među iranskim vojnim vođama koje je Nacionalna bezbednosna agencija presrela ukazale su da bi odgovor na ubistvo generala Solejmana mogao stići tog dana.

Baza Al Asad u iračkoj provinciji Anbar bila je u fokusu brojnih nejasnih izveštaja o pretnjama, uključujući jedno upozorenje da bi stotine boraca iz Kataiba Hezbollaha, iračke milicije obučene i opremljene od strane Irana, mogli pokrenuti frontalni napad na bazu. Baza je bila relativno ranjiva. Tako su se američki komandanti pripremili da delimično evakuišu bazu i dodelili većinu ostalih preostalih snaga da se izvuku bez obzira na napad.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Alex Brandon

Zvaničnici Bele kuće odlučili da se pridržavaju planiranog rasporeda gospodina Trampa, uključujući sastanak sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom.

Nekoliko sati kasnije, nakon što se Tramp sastao sa Micotakisom, Bela kuća je primila upozorenje na verovatni raketni udar. Gospodin Pens i gospodin O’Brajan vodili su početnu raspravu u Situacijskoj sobi o tome kako se suočiti sa pretnjom, ocenjujući obaveštajne podatke o najverovatnijim ciljevima Iranaca.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/ Evan Vucci

Zašto su iranski udari napravili tako malu štetu? Gospodin Trump je to pripisao "preduzetim merama predostrožnosti, rasipanju snaga i sistemu ranog upozoravanja koji su funkcionisali veoma dobro." Visoki američki vojni zvaničnik odbacio je ideju da je Iran namerno izbegao ubijanje američkih trupa ciljajući na nenaseljene delove dve baze.

Ipak, američki zvaničnici priznali su da su iranski lideri pokazali uzdržanost u planiranju raketnih udara, posebno nakon vatrenih razgovora iz Teherana.

Nakon što su se napadi smirili, gospodin Tramp i gospodin Pens su uputili poziv kongresnim liderima, a čak su i neki predsednički sokoli rekli da Tramp treba biti odmeren u svom odgovoru na iranske udare."

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
18.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve