Svet
28.02.2024. 10:15
Beta-AFP

Kako je bilo u Mičigenu

Srećan Bajden, a srećan i Tramp

1
Izvor: Beta / AP / Evan Vucci

Sadašnji predsednik SAD Džo Bajden i bivši predsednik Donald Tramp pobedili su na unutarpartijskim izborima za predsedničkog kandidata svojih stranaka u saveznoj državi Mičigen, što ukazuje da je gotovo sigurno da će njih dvojica ponovo biti rivali na izborima u novembru ove godine.

Rezultati unutarpartijskih izbora demokrata i republikanaca u ovoj državi pokazali su, međutim, i neke od njihovih najvećih političkih slabosti uoči novembarskih predsedničkih izbora, piše AP.

Jača snažna kampanja neopredeljenih koju su organizovali aktivisti razočarani Bajdenovim stavom oko rata u Gazi. To je uveliko prevazišlo marginu od 10.000 glasova podrške,  sa koliko glasova je Tramp pobedio u Mičigenu 2016. godine, kada je bio izabran za predsednika, i koji je bio cilj organizatora ove protestne kampanje.

Što se Trampa tiče, pobedio je u pet saveznih država u unutarpartijskim izborima Republikanaca za predsedničkog kandidata. Ali postoje rane naznake da  Tramp i dalje nema podršku nekih uticajnih glasačkih blokova koji su u ranijim trkama bili za njegovu unutarpartijsku rivalku za kandidata, bivšu američku ambasadorku pri UN Niki Hejli.  Hejli je sinoć najboje prošla u univerzitetskim gradovima kao što je An Arbor i u predgrađima oko Detroita i Grand Rapidsa.

Za Bajdena primetan procenat "neopredeljenih" glasača bi mogao da označava slabosti u delovima demokratske baze u državi koju on ne bi smeo da izgubi u novembru. 

Tramp je, s druge strane, loše prošao među prigradskim glasačima i među fakultetski obrazovanim osobama i suočava se sa frakcijama unutar svoje republikanske stranke koje veruju da je prekršio zakon u jednom ili više od sudskih slučajeva koji se vode protiv njega.

1
Izvor: Beta / AP / Paul Sancya

Savezna država Mičigen ima najveću koncentraciju Amerikanaca arapskog porekla u SAD. više od 310.000 stanovnika su bliskoistočnog ili severnoafričkog porekla. Gotovo polovina predgrađa Dirborn od oko 110.000 stanovnika su arapskog porekla.

Zvaničnici iz Bele kuće i iz Bajdenove izborne kampanje putovali su u Mičigen poslednjih nedelja da razgovaraju sa liderima zajednica o ratu Izraela i Hamasa i kako Bajden pristupa tom sukobu, ali te vođe nisu bile ubeđene u njihove argumente, piše AP. 

Pre samo nekoliko nedelja počelo je ohrabrivanje glasača da izaberu "neopredeljen" kao način da pokažu protivljenje zbog broja mrtvih izazvanih izraelskom ofanzivom u Gazi. U toj palestinskoj enklavi poginulo je gotovo 30.000 ljudi, većinom žene i deca, od početka rata između Izraela i palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra prošle godine.

Kampanju podržavaju zvaničnici kao što je demokratska predstavnica Kongresa Rašida Tlaib, prva Amerikanka palestinskog porekla u Kongresu SAD, i bivši predstavnik Endi Levin. 

U saopštenju Bajden se nije direktno izjasnio o kampanji za neopredeljene glasače. On je umesto toga ukazao na napredak koji je njegova administracija ostvarila sa glasačima u Mičigenu, upozoravajući da Tramp preti da povuče zemlju dalje u prošlost dok se bavi osvetom i odmazdom. 

Tramp je u toj državi pobedio sa samo 11.000 glasova 2016. godine protiv tadašnje predsedničke kandidatkinje demokraata Hilari Klinton, a zatim je od Bajdena izgubio u toj državi četiri godine kasnije sa gotovo 154.000 glasova . Organizatora napora za prkupljanje "neopredeljenih" su hteli da pokažu da imaju najmanje broj glasova koliko je Tramp imao više da pobedi u toj državi 2016. godine, i koliko uticajan taj blok može da bude.

Tramp je u državi Mičigen pobedio Niki Hejli, njegovu poslednju unutarpartijsku rivalku, posle pobede od 20 procentnih poena razlike u njenoj rodnoj državi Južnoj Karolini u subotu. Izborni štab Trampa očekuje da će obezbediti 1.215 delegata potrebnih da osigura predsedničku nominaciju Republikanaca negde sredinom marta. 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
27°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve