Svet
30.01.2019. 13:34
R.E./Beta(Foto:AP

UOČI DANAŠNJEG PROTESTA U VENECUELI: Maduro spreman na pregovore sa opozicijom ali i za nove predsedničke izbore?!

00ae209c.jpg

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izrazio je spremnost da pregovora sa opozicijom koja je danas pozvala na proteste širom zemljei dodao da je takodje spreman za prevremene parlamentarne izbore ali ne i za predsedničke izbore, prenela je ruska agencija Ria Novosti.

"Spreman sam da sednem za pregovorački sto sa opozicijom kako bismo razgovorali za dobrobit Venecuele, za mir i njenu budućnost", rekao je Maduro ruskoj agenciji i dodao da bi pregovori mogli da budu održani uz posredovanje neke druge zemlje.

Predsednik Venecuele je takođe rekao da bi mogli da se organizuju prevremeni parlamentarni izbori kako bi se okončala politička kriza.

"Bilo bi veoma dobro da se ranije organizuju parlamentarni izbori, jer bi to predstavljalo odličan oblik političkog razgovora i dobro rešenje koje bi se ostvarilo glasanjem naroda", dodao je Maduro.

Predsednik Venecuele je odbacio mogućnost prevremenih predsedničkih izbora.

"Predsednički izbori su održani pre deset meseci. Ne prihvatamo ničije ultimatume u svetu. Ne prihvatamo ucene. Predsednički izbori u Venecueli su već održani, a ako imperijalisti žele nove izbore, neka čekaju 2025. godinu", dodao je Maduro.

Predsednik Venecuele je takodje izrazio spremnost da se sastane "lično, javno, u SAD ili Venecueli" sa američkim kolegom Donaldom Trampom ali je dodao da je to "trenutno komplikovano" jer je savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton savetovao Trampa da ne pokreće dijalog.

Maduro je izrazio zahvalnost ruskom kolegi Vladimiru Putinu koji ga podržava. Dodao je da će uprkos ekonomskoj situaciji, Venecuela nastaviti da otplaćuje dugove kreditorima, Kini i Rusiji.

Huan Gvaido, predsednik parlament koji se proglasio za privremenog predsednika Venecuele, pozvao je na proteste širom zemlje. Lider opozicije takodje želi da podstakne ulazak humanitarne pomoći u Venecueli što je Maduro ranije ocenio prvim korakom američke vojne intervencije.

Duboka politička i ekonomska kriza već duže vreme pogadja Venecuelu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
07.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve