UPOZORENJE ANKARI: Posle Nemačke i Francuska obustavlja prodaju oružja Turskoj

UPOZORENJE ANKARI: Posle Nemačke i Francuska obustavlja prodaju oružja Turskoj


Francuska je saopštila da je obustavila prodaju oružja Turskoj, upozorivši Ankaru da njena ofanziva na severoistoku Sirije preti evropskoj bezbednosti.

“U iščekivanju okončanja ove ofanzive, Francuska je odlučila da suspenduje sve namere o izvozu oružja Turskoj koje bi moglo da bude korišćeno u ovoj ofanzivi. Ova odluka odmah stupa na snagu”, navodi se u zajedničkom saopštenju francuskih ministarstava spoljnih poslova i odbrane, prenosi Rojters.

U saopštenju se ističe da će se Francuska na sastanku ministara spoljnih poslova u ponedeljak u Luksemburgu založiti za “širi evropski pristup” po pitanju obustave prodaje oružja, navodi AP. Francuska vlada smatra da turska ofanziva izaziva humanitarne probleme i preti međunarodnoj borbi protiv Islamske države, pa “stoga preti i evropskoj bezbednosti”.

Presidential Press Service

Presidential Press Service

Povezane vesti – SIRIJA: Pobeglo 785 žena i dece pripadnika ISIS

Pariz, takođe, poziva da se što pre organizuje sastanak koalicije, predvođene SAD, protiv Islamske države kako bi se razgovaralo o narednim koracima u kontekstu turske akcije. Prethodno je Nemačka objavila da je zabranila izvoz oružja u Tursku zbog turske vojne operacije na severoistoku Sirije.

EPA-EFE/HAYOUNG JEON

EPA-EFE/HAYOUNG JEON

“S obzirom na tursku vojnu ofanzivu na severoistoku Sirije, savezna vlada neće izdati nove dozvole za svu vojnu opremu koju bi Turska mogla koristiti u Siriji”, rekao je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas za Bild.

Nemačka je samo u 2018. u Tursku izvezla oružje vredno 243 miliona evra, što je skoro trećina ukupnog nemačkog izvoza oružja, napominje britanska agencija.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar