UPRKOS PROTIVLJENJU IZRAELA I NEMAČKE: Poljski predsednik potpisaće zakon o Holokaustu

UPRKOS PROTIVLJENJU IZRAELA I NEMAČKE: Poljski predsednik potpisaće zakon o Holokaustu

Foto: Beta/Czarek Sokolowski


Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da će potpisati osporavani zakon o Holokaustu, uprkos protestima Izraela i Nemačke. Duda je naglasio da će od Ustavnog suda tražiti pojašnjenje zakona, koje će biti izdato nakon što zakon stupi na snagu, prenosi Rojters.

Sporni zakon predviđa zatvorske kazne do tri godine za spominjanje imena “poljski kampovi smrti” i sugerisanje “javno i protiv činjenica” da su poljski narod ili država bili saučesnici u zločinima nacističke Nemačke.

Poljska vlada obrazložila je da je zakon neophodan kako bi se zaštitila reputacija Poljaka kao žrtava nacističke agresije, dok Izrael smatra da će zakon sprečiti pravu istinu o ulozi Poljske u nacističkim zločinima.

Inače, ova izjava usledila je posle jučerašnje odluke Varšave da otkaže posetu izraelskog ministra prosvete Naftalija Beneta.

“Krv poljskih Jevreja plače iz zemlje i nema zakona koji bi to ućutkao. Vlada Poljske je otkazala moju posetu jer sam pomenuo zločine njenog naroda. Počastvovan sam”, izjavio je sinoć Benet komentarišući odluku Poljske da mu otkaže posetu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar