UPRKOS UPOZORENJIMA EU: Tramp uveo takse na uvoz čelika i aluminijuma

UPRKOS UPOZORENJIMA EU: Tramp uveo takse na uvoz čelika i aluminijuma


Američki predsednik Donald Tramp uveo je juče takse na uvoz čelika i aluminijuma u SAD zanemarujući upozorenja svojih brojnih saveznika na čelu sa EU. Takse od 25 odsto na uvoz čelika i 10 odsto za aluminijum stupiće na snagu za 15 dana.

Tramp je potpisao sporni proglas kojim se uvode visoke takse, okružen radnicima iz industrije čelika u Beloj kući, rekavši da je to bilo obećanje iz njegove predizborne kampanje.

Američki predsednik je izjavio da je višak uvezenog čelika i aluminijuma apsurdan i škodi američkim radnicima i industriji. On je rekao da je američka industrija “opustošena agresivnom spoljnotrgovinskom praksom”.

“To je zaista napad na našu zemlju”, zaključio je Tramp.

Izuzete “za sada” će biti Kanada i Meksiko. Kako će se dalje stvari odvijati o ovom pitanju za te dve zemlje zavisiće od tekućih pregovora o reviziji Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Prema navodima jednog američkog zvanicnika sve zemlje pogođene taksama mogu da pokrenu razgovore sa SAD da i one pregovaraju o mogućem izuzeću.

Ova odluka će kako se očekuje izazvati jaku reakciju Evropske unije koja već nekoliko dana govori da bi trgovinski rat bio štetan za sve i da priprema uzvratne mere.

Evropljani izvoze čelik u vrednosti od oko pet milijardi evra i milijardu evra aluminijuma godišnje u SAD.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar