URAGAN “FLORENS” IZAZVAO HAOS U AMERICI: Tramp proglasio vandredno stanje, evakuiše se milion i po ljudi

URAGAN “FLORENS” IZAZVAO HAOS U AMERICI: Tramp proglasio vandredno stanje, evakuiše se milion i po ljudi


Evakuacija milion i po stanovnika iz američkih država Južne i Severne Karoline, Virdžinije i Merilenda. Oluja cilja teritoriju na kojoj živi prestonička elita

Uragan”Florens”, koji preti katastrofalnim posledicama, krivac je za evakuaciju 1,5 miliona ljudi sa priobalnog područja istočnih američkih saveznih država Severne i Južne Karoline i Virdžinije. Nadležni su se, pri donošenju odluke o ovako obimnom preseljenju stanovništva, rukovodili iskustvima iz prošlogodišnjeg nevremena koje je pogodilo Teksas, Floridu i Portoriko, ali su, za svaki slučaj, ukalkulisali još veće parametre rizika, javljaju svetski mediji.

Uragan nastavlja da jača dok se bliži Istočnoj obali SAD, preteći i Vašingtonu. Najteži udar oluje očekuje se od sutra ujutru. Teritorija koju “cilja” ova snažna oluja okružuje glavni grad SAD, gde živi prestonička politička i poslovna elita.

Američki predsednik Donald Tramp odobrio je proglašenje vanredne situacije za Severnu Karolinu. Gradonačelnik Ričmonda, glavnog grada Virdžinija, učinio je to isto, kao što je i za Merilend to učinio guverner Lari Hogan. Guverner Južne Karoline Henri Mekmaster naredio je obaveznu evakuaciju oko milion stanovnika.

Evakuacija stanovništva iz ove četiri savezne države neuporedivo je efikasnija i bolje organizovana, nego što je to bilo u slučaju uragana “Katrina” koji je krajem avgusta 2005. pogodio jug SAD, države Luizijanu i Misisipi, mahom nastanjene siromašnijim, tamnoputim stanovništvom.

Guverner Severne Karoline Roj Kuper izjavio da će “oko uragana” preći preko teritorije te države i pozvao stanovništvo da se pripremi za visoke talase, snažne vetrove i poplave. Guverner Južne Karoline Henri Mekmaster naredio je početak evakuacije za utorak u podne. Odluka se odnosi na svih osam okruga duž obale Atlantika, uključujući i najveći grad te države Čarlston.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar