Svet
18.03.2024. 14:45
Beta

Hrvatski sud naložio

Milanović ako hoće na izbore MORA da se odrekne predsedničke funkcije

Zoran Milanović predsednik Hrvatske
Izvor: EPA/ANTONIO BAT

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ne može da bude kandidat na predstojećim parlamentarnim izborima dok je na toj funkciji, objavio je Ustavni sud Hrvatske.

Predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović izjavio je da je sa devet glasova za i dva protiv Ustavni sud zaključio da Milanović ne može da bude kandidat na izborima, niti da bude istican kao kandidat za budućeg premijera i da na taj način učestvuje u političkoj kampanji.

"To je nespojivo sa njegovim ustavnim položajem i ovlašćenjima i načelom podele vlasti", rekao je Šeparović o Milanovićevoj najavi da će biti na listi opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) i njihov kandidat za premijera.

On je dodao da ukoliko predsednik želi da se kandiduje, mora odmah da podnese ostavku predsedniku Ustavnog suda i u tom slučaju menjao bi ga predsednik Sabora Gordan Jandroković iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). U tom slučaju, ni Jandorković ne bi mogao da učestvuje na izborima, 17. aprila.

"Nadam se da će i predsednik i SDP poštovati upozorenje Ustavnog suda. Šta ako ne budu... ne želim da prejudiciram", rekao je Šeparović upitan o najavi Milanovića da će ostati kandidat za premijera SDP, bez obzira na odluku Ustavnog suda, ali da neće biti kandidat za poslanika na listi SDP.

Predsednik Ustavnog suda upozorio je da će se taj sud koristiti "svim ovlašćenjima, koja mogu da idu sve do poništavanja svih ili pojedinih izbornih radnji i odluka, počevši od kandidacionog postupka, pa nadalje, uključujući i odluku o raspisivanju izbora".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve