USTAVNI SUD ODLUČIO: Gej parovi u Hrvatskoj mogu da budu hranitelji

USTAVNI SUD ODLUČIO: Gej parovi u Hrvatskoj mogu da budu hranitelji

Shutterstock


Prema danas objavljenoj odluci hrvatskog Ustavnog suda u toj državi će ubuduće i gej parovi moći da udomljavaju decu.

Takav zaključak Ustavni sud je doneo razmatrajući predloge za ocenom ustavnosti tri člana Zakona o usvajanju, za koje je niz stranaka, udruženja i pojedinaca tvrdilo da se njime diskriminišu partneri istog pola.

Kako je prenela zagrebačka N1 tv. Ustavni sud nije ukinio osporene članove pomenutog Zakona, ali je istakao da su “sudovi i druga nadležna tela koja u rešavanju pojedinačnih slučajeva neposredno odlučuju o pravima i obavezama građana dužni da tumače i primenjuju zakone u skladu s njihovim smislom i legitimnom svrhom i da odluke donose na osnovu Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih izvora prava”.

Povezane vesti – PRINC VILIJAM: Ne bi mi smetalo da mi deca budu gej

“U konkretnom slučaju to znači da su osporene zakonske odredbe dužni da tumače i primenjuju na način koji će svim osobama pod jednakim uslovima omogućiti udomljavanje, nezavisno od toga živi li potencijalni udomitelj u životnom ili neformalnom životnom partnerstvu”, zaključio je Ustavni sud.

Ukidanje tri sporna članka Zakona o udomiteljstvu, uz niz lijevih stranaka i udruga, zatražili su i životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić kojima je zagrebački Centar za socijalnu skrb sredinom januara ponovo odbacio zahtev za udomljavanje, zanemarivši tako stav Upravnog suda iznesen u obvezujućoj presudi iz decembra prošle godine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar