Svet
02.07.2021. 10:24
Tanjug

Trenutno obustavljeno

Uveden moratorijum na izvršenje smrtne kazne u SAD

Sud
Izvor: Shutterstock

Američki državni tužilac Merik Garland uveo je moratorijum na izvršenje smrtne kazne na saveznom nivou, u vreme kada Minstarstvo pravde preispituje politike i procedure za izvršenje ove kazne, saopštilo je to ministarstvo.

Garland je rekao da Ministarstvo pravde mora obezbediti da svi u saveznom krivičnopravnom sistemu, ne samo uživaju prava zagarantovana Ustavom i zakonima SAD, već da se prema njima postupa na pošten i human način.

"Ta obveza ima posebnu snagu u slučajevima smrtne kazne", rekao je Garland, a prenosi Rojters.

Garlanov prethodnik, Viljam Bar, prošle godine je nastavio je sa sprovođenjem smrtne kazne, nakon što je ta praksa bila prekinuta na 17 godina.

U poslednjim mesecima administracije američkog predsednika Donalda Trampa, Biro za zatvore izvršio je 13 egzekucija, dok je pandemija korona virusa vladala u saveznom zatvorskom sistemu, što je dovelo do toga da od virusa obole pojedini zatvorenici osuđeni na smrtnu kaznu i neki od njihovih avokata.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Stanišiću i Simatoviću po 12 godina zatvora
Jovica Stanišić, Franko Simatović

Sud u Hagu

30.06.2021. 16:13

Stanišiću i Simatoviću po 12 godina zatvora

Mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je presudu od 12 godina zatvora nekadašnjim čelnicima Službe državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH. Njima je drugi put izričena prvostepena presuda, jer im se sudilo ponovo, posle žalbe Tužilaštva na prvobitnu oslobađajuću odluku iz 2013. godine.
Close
Vremenska prognoza
mist
17°C
09.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve