Svet
07.07.2021. 10:22
Tanjug

Lukašenko Zapadu

"Uvedite nove sankcije i putovaćete preko Severnog pola"

Lukašenko
Izvor: BELTA POOL / MAXIM GUCHEK/ POOL

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko zapretio je Zapadu da će ograničiti tranzit kroz Belorusiju u slučaju novih sankcija protiv Minska.

"Ako budete vršili pritisak novim sankcijama - zaobilazićete Belorusiju preko Severnog pola i Sredozemnog mora. Za sada ćemo se u uslovima pandemije i dalje ponašati ljudski u pogledu tranzita, kretanja putničkog i teretnog saobraćaja i tako dalje", rekao je Lukašenko u utorak uveče, prenosi list "Belorusija danas".

Prema njegovim rečima, sankcije nemaju nikakve veze sa pravnim sistemom, prenosi Sputnjik.

"Primena restriktivnih mera kao instrumenta pritiska na suverenu državu je bezakonje i ucena na međunarodnom nivou. To je ucena koja se, da Vas podsetim, u dokumentima UN i drugih međunarodnih organizacija osuđuje kao neprihvatljiva mera", istakao je Lukašenko.

On je podsetio da je paket sankcija protiv Belorusije uveden na dan 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata i objasnio taj potez time da "Evropi nije stalo ni do naroda koji je najviše stradao od varvarske i neljudske invazije evropskog fašizma".

Kako je rekao, sankcije nisu uvedene samo protiv Minska. Uvedene su i protiv Ruske Federacije, dodao je i ocenio da je priča sa nedavnim sletanjem aviona u Minsku samo formalni povod za sankcije.

Nakon predsedničkih izbora 9. avgusta 2020. godine na kojima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko u Belorusiji su počeli masovni protesti opozicije. Evropska unija, SAD i Kanada takođe ne priznaju rezultate izbora i uvele su sankcije Belorusiji, između ostalog i zbog prinudnog spuštanja aviona Rajanera u Minsk i hapšenja opozicionog novinara koji se nalazio na tom letu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lukašenko tvrdi da je sprečio "krvavu pobunu"
Lukašenko

"Legalno sam postupio"

26.05.2021. 13:05

Lukašenko tvrdi da je sprečio "krvavu pobunu"

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je opozicioni bloger Roman Protaševič, čije je hapšenje izazvalo međunarodno negodovanje, planirao da izvede krvavu pobunu u Belorusiji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve