UVREDA ZA KINU: Traže izvinjenje danskog lista zbog karikature o virusu

UVREDA ZA KINU: Traže izvinjenje danskog lista zbog karikature o virusu

AP Photo/Vincent Yu


Kineska ambasada u Kopenhagenu zatražila je od najtiražnijeg danskog lista da se izvini zbog karikature o novom koronavirusu, koju smatraju uvredom za Kinu.

Karikatura prikazuje kinesku zastavu sa simbolima koji liče na virus na mestu gde bi trebalo da budu zvezde, a glavni urednik lista Julands-Posten rekao je da nisu imali nameru da ismevaju ili da se rugaju Kini.

“Ne možemo da se izvinimo ako smatramo da nismo uradili ništa loše”, rekao je urednik koji da su u pitanju kulturološke razlike.

Kineska ambasada je izrazila snažno negodovanje i ocenila da je karikatura, koja je izašla u štampanom izdanju lista u ponedeljak, uvreda za Kinu, javio je AP.

Kako su naveli, karikaturom su autori i urednici prešli donju liniju civilizovanog društva i etičke granice slobode govora, uvredivši ljudsku savest.

Kina je potvrdila da je od koronavirusa umrlo 106 građana, a da je zaraženo više od 4.500 ljudi.

Danski list Julands-Posten je 2005. godine objavio 12 karikatura proroka Muhameda, što je izazvalo negodovanje širom islamskog sveta, budući da oni smatraju da prorok Muhamed ne bi trebalo da bude prikazan ni na koji način, podseća agencija.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar