Svet
05.11.2019. 12:47
R. E.

UZ AMFILOHIJEV BLAGOSLOV: Prvi put krštena transrodna osoba u Crnoj Gori

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici obavljeno je prvo krštenje trans osobe i to uz blagoslov mitropolita Amfilohija, tvrde iz LGBT foruma.

Predsednica te organizacije Bojana Jokić rekla je da je u pitanju njen prijatelj, koji još uvek nije u potpunosti završio proces tranzicije, prenosi Mondo.

“Veoma sam srećna i ponosna jer se moj dragi prijatelj Vuk krstio. Mitropolija crnogorsko primorska, uz blagoslov mitropolita Amfilohija, pokazala mu je raširene ruke. Vuku u krštenici stoji ime koje je sam izabrao, a ne ono koje mu je dodeljeno rođenjem”, rekla je Jokić.

Vuk se krstio u crnogorskoj narodnoj nošnji, a Jokić tvrdi da u Crnoj Gori postoji problem zbog kog se transrodnim osobama ne potvrđuje identitet i po nekoliko godina.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Printscreen Youtube

“Država insistira da se kompletiraju sve faze prilagođavanja pola rodu. A krucijalna u poimanju pola jeste donja operacija”, tvrdi Jokić.

Ona je istakla da je Mitropolija napravila neverovatno progresivan korak prihvatanja i potvrde identiteta često najugroženijih među nama i da je “spremna za zagrljaj za svu svoju decu”.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
5°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve