Svet
27.08.2023. 10:17
Beta

Škotska

Dronovi, kamere, volonteri... Počela potraga za čudovištem iz Loh Nesa

1
Izvor: Beta/AP

Lovci na misterije ovog vikenda na škotskom jezeru traže znake mitskog čudovišta iz Loh Nesa.

"Centar za Loh Nes" (The Loch Ness Center) je najavio da će istraživači i dobrovoljci pokušati da potraže dokaze o navodnom čudovištu od milja nazvanom Nesi (Nessie) koristeći dronove za termalno snimanje, infracrvene kamere i hidrofone za otkrivanje podvodnih zvukova u mutnim vodama jezera.

To je najavljeno kao najveće istraživanje tog jezera u poslednjih 50 godina, a uključuje volontere koji skeniraju vodu sa čamaca i s obale jezera, a drugi se širom sveta pridružuju veb-kamerama.

Alan Mekena (McKenna) iz "Centar za Loh Nes" je rekao da je cilj da se "inspiriše nova generacija entuzijasta baš u Loh Nesu".

Mekena je za radio Bi-Bi-Si rekao da tragači "traže talasanje na površini, a od dobrovoljaca se traži da snime sve vrste prirodnih pojava na jezeru".

"Nije svaki talas zver. Neki se mogu objasniti, ali neki ne mogu", rekao je on.
 

"Centar za Loh Nes" je u nekadašnjem hotelu "Dramnadrokit" (Drumnadrochit), gde je počela legenda o Nesi. Godine 1933, menadžer Aldi Mekej (Aldie Mackai) je prijavio da je primetio "vodenu zver" u jezeru okruženom planinama, najvećem po zapremini slatke vode u Velikoj Bitaniji, i sa 230 metara jednom od najdubljih.

Priča je pokrenula trajnu svetsku fascinaciju nalaženjem neuhvatljivog čudovišta, pokrećući prevare i stotine izveštaja navodnih očevidaca. Mnogih teorija je bilo tokom decenija, uključujući da bi to stvorenje moglo biti  preživeli praistorijski morski reptil, džinovska jegulja, jesetra ili čak odbegli cirkuski slon.

Mnogi veruju da su "viđenja" čudovišta obične šale ili da se mogu objasniti plutajućim balvanima ili talasanjem od vetra, ali legenda je blagodetna za turizam u slikovitom regionu Škotskih visoravni.

Takav skepticizam nije odvratio volontere poput Kreiga Galifreja (Craig Gallifrey).

"Verujem da nešto postoji u jezeru", rekao je on i da je spreman da prihvati šta god da je to jer "mora postojati nešto što podstiče spekulacije", objasnio je on.

Rekao je da će se, bez obzira na ishod potrage ovog vikenda, "legenda nastaviti", makar kao "maštanje da je nešto pod najvećom vodenom površinom u Velikoj Britaniji…  Ali ima mnogo priča, ima raznih stvari iako nisu dokazane. Postoji nešto sasvim posebno u vezi s tim jezerom".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nova potraga za čudovištem iz Loh Nesa, priključite se!
1

Traže se dobrovoljci

06.08.2023. 15:30

Nova potraga za čudovištem iz Loh Nesa, priključite se!

Loh Nes centar u Škotskoj poziva "buduće tragače za čudovištima" i dobrovoljce da se pridruže, kako je navedeno, "najvećoj potrazi za čudovištem iz Loh Nesa od 1970-ih".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
38°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve