UZ MASOVNE UBICE: SAD označile grupu klimatskih aktivista kao ‘ekstremiste’

UZ MASOVNE UBICE: SAD označile grupu klimatskih aktivista kao ‘ekstremiste’

Shutterstock


Grupa američkih aktivista za zaštitu životne sredine koja je u protestima ciljala naftnu industriju navedena je u internim dokumentima Odeljenja za unutrašnju bezbednost kao “ekstremistička”, a neki od njenih članova navedeni su pored belih nacionalista i masovnih ubica, piše The Guardian.

Grupa je nazvana “okretači ventila”, nakon što su 11. oktobra 2016. zatvorili ventile na cevovodima u četiri države koji su prevozili sirovu naftu iz Kanade, što je činilo oko 15 odsto američke dnevne potrošnje. Opisana je kao najveća koordinirana akcija ove vrste i nafta je tokom nekoliko sati prestala da teče. Pet klimatskih aktivista, članova Climate Direct Action obavestili su energetske kompanije čiji su gasovodi bili prekinuti i na internetu su objavili video zapise svog protesta i strpljivo čekali da budu uhapšeni.

Akcije grupe privukle su pažnju DHS-a. U nedavnom obaveštajnom biltenu koji je ocenjivao pretnje domaćim terorizmom između 2018. i 2020., odeljenje je opisalo grupu kao “suspendovane ekstremiste za zaštitu životne sredine”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar