Svet
05.01.2022. 14:09
Tanjug

Kasim Žomart Tokajev

Vanredno stanje u glavnom gradu Kazahstana (VIDEO)

Kazahstan vanredno stanje
Izvor: AP / Vladimir Tretyakov

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev je potpisao ukaz o proglašenju vanrednog stanja u Nursultanu, glavnom gradu republike, saopštila je pres služba šefa države.

"U vezi sa ozbiljnom i neposrednom pretnjom po bezbednost građana i u cilju obezbeđenja javne bezbednosti, uspostavljanja reda i zakona, zaštite prava i sloboda gradana, uvodi se vanredno stanje u gradu Nursultan 5. januara 2022. godine od 16.00 časova (po lokalnom vremenu) do 19. januara 2022. godine u 00:00 časova", navodi se u dekretu šefa države, a prenosi ruska agencija TAS S.

Kasim Žomart Tokajev
Izvor: Pool Sputnik Kremlin / Yevgeny Biyatov

Pored toga, u ovom gradu se takođe, tokom perioda vanrednog stanja, uvodi policijski čas od 23:00 časova do 07:00 časova ujutru.

Nadležni će, kako je saopšteno, poboljšati zaštitu javnog reda, posebno važnih državnih i strateških objekata, kao i objekata koji obezbeđuju život stanovništva i funkcionisanje saobraćaja.

Pored toga, biće zabranjena prodaja oružja, municije, eksploziva, specijalnih sredstava i otrovnih materija.

Nakon što je vlada podnela ostavku, a predsednik Kazahstana Kasim-Džomart Tokajev uveo vanredno stanje u više gradova, demonstranti u Almatiju su nastavili da se sukobljavaju sa policijom koja je počela da koristi specijalna sredstva, suzavac i šok bombe.

Protesti su počeli u nedelju u provinciji Mangistau koja proizvodi naftu na zapadu Kazahstana nakon ukidanja propisa kojim je bila ograničena cena tečnog naftnog gasa, popularnog goriva za automobile, posle čega se cena goriva povećala za više od 100 odsto.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vanredno stanje zbog droge - velika smrtnost od predoziranja
Droga, mladi zavisnik, zavisnost

San Francisko

18.12.2021. 20:05

Vanredno stanje zbog droge - velika smrtnost od predoziranja

Gradonačelnica San Franciska London Brid proglasila je vanredno stanje u gradskoj četvrti Tenderloin, oblasti sa visokim procentom beskućnika i stravično velikim brojem smrtnih ishoda od predoziranja drogom, u nastojanju da suzbije kriminal i smanji smrtnost od predoziranja.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
17°C
28.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve