VANREDNO U SAD Tramp bi zabranu rada sa kineskim firmama

VANREDNO U SAD Tramp bi zabranu rada sa kineskim firmama

Foto: Beta/AP/ Andrew Harnik


Usred produbljenog trgovinskog rata s Kinom, predsednik Tramp je proglasio vanredno stanje, kako bi zaštitio američke komunikacijske mreže, dajući saveznoj vladi veća ovlašćenja da spreči američke kompanije u poslovanju sa pojedinim inostranim dobavljačima, uključujući i kinesku kompaniju Huawei.

Kako piše Vašington post, Tramp je poslao izršnu naredbu u kojoj se navodi da strani oponenti koriste ranjivosti u telekomunikacijskim tehnologijama i uslugama SAD, ističući ekonomsku i industrijsku špijunažu kao područja od posebne važnosti.

“Predsednik je jasno stavio do znanja da će ova administracija učiniti sve što je potrebno kako bi Amerika bila sigurna i prosperitetna, te kako bi zaštitila našu zemlju od stranih protivnika koji aktivno i sve više stvaraju i iskorišćavaju ranjivosti u infrastrukturi i uslugama informacione i komunikacijske tehnologije u Sjedinjenim Državama“, kaže sekretar za štampu Bele kuće Sara Sanders.

Trump Xi Jinping

Nalog ovlašćuje sekretara za trgovinu da blokira transakcije koje uključuju komunikacione tehnologije stranih firmi, koje kontroliše strani protivnik, što dovodi američku bezbednost do neprihvatljivog nivoa rizika, ili predstavlja pretnju špijunažom ili sabotažom na mreže koje podržavaju svakodnevno upravljanje vitalnim javnim uslugama.

Ova najava očekivana je pre skoro godinu dana, i dolazi baš u vreme kada ni Vašington, ni Peking ne pokazuju volju da žele da popuste u tekućem ekonomskom sporu. Nacionalni ekonomski savet, koji je blokirao taj potez mesecima, odbacio je svoj prigovor kako trgovinski razgovori naišli na zastoj, rekao je jedan zvaničnik.

Trampova izvršna naredba ne isključuje odmah konkretnu firmu ili zemlju, ali sigurno neće umanjiti tenzije sa Pekingom. To je u skladu sa Trampovom sve agresivnijom borbom protiv Kine u kojoj koristi tarife kao ekonomsko oružje, što je taktika za koju on veruje da je popularna u njrgovoj političkoj bazi.

Trump se ovog puta oglasio prema Zakonu o međunarodnim vanrednim ekonomskim ovlašćenjima, iz 1977, koji je koristio svaki predsednik od Džimija Kartera, za uvođenje sankcija zemljama kao što su Iran ili Rusija. Ovaj akt daje predsedniku šitoka ovlašćenja za ekonomske aktivnosti.

Trampov izvršni nalog nalaže sekretaru trgovine da razvije režim izvršenja i dopušta mu da imenuje kompanije ili tehnologije koje bi mogle biti zabranjene, tvrde zvaničnici.

“To može da dovede i do tužbe druge strane”, rekao je Pol Rozencvajg, bivši zvaničnik matične službe u administraciji Džordža Buša.

I premda predsednik već može staviti veto na predložene kupovine američkih kompanija od strane stranih kupaca, ako on veruje da ugrožavaju nacionalnu bezbednost, vlada nema ovlašćenja da interveniše u određenim transakcijama za koje se smatra da predstavljaju takav rizik.

Prošle godine, Tramp je potpisao zakon koji je zabranio saveznoj vladi da posluje sa Huavei i nekoliko drugih kineskih firmi iz razloga nacionalne bezbednosti. Četiri najveća telekomunikaciona operatera u zemlji su se obavezala da neće koristiti Huavei opremu u svojim mrežama.

Veliki broj ruralnih prevoznika koristi Huavei kao jeftiniju alternativu evropskim firmama kao što su Nokia i Ericsson. Federalna komisija za komunikacije priprema pravilo koje će verovatno ograničiti federalne subvencije za prevoznike koji koriste Huavei opremu, a ruralni prevoznici su rekli vladi da je zamena Huavei trošak koji oni ne mogu sebi da priušte.

Tramp, za razliku od većine prethodnika, često se služio argumentom nacionalne bezbednosti pokušavajući da preoblikuje trgovinske odnose SAD.

Nacionalna deklaracija o vanrednim situacijama dolazi dan nakon rasprave u Kongresu, u kojem su se senatori obe strane pridružili zvaničnicima u pozivanju na rizike poslovanja sa kompanijom kao što je Huavei.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar