GARDIJAN: Većina Evrope očekuje raspad EU u narednih 20 godina

GARDIJAN: Većina Evrope očekuje raspad EU u narednih 20 godina


Više od polovine Evropljana veruje da će se Evropska Unija, verovatno raspasti, navodi se u anketi JuGov (YouGov), a prenosi Gardijan.

U Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Austriji, Slovačkoj, Rumuniji, Grčkoj, Češkoj i Poljskoj većina ispitanih smatra da bi dezintegracija EU bila “realna mogućnost” u narednih 10 do 20 godina.

Ove brojke posebno su vidljive u Francuskoj, gde stranka predsednika Emanuela Makrona zaostaje u anketama za evropske izbore, za krajnje desničarskom partijom Nacionalno okupljanje Marin Le Pen. Prema anketi, koju je naručio Evropski savet za međunarodne odnose, 58 odsto Francuza veruje da će se EU vrlo verovatno raspasti u roku od 20 godina. Jedini veći evroskeptici od Francuske su Slovaci sa 66 odsto glasova za raspad EU.

Od 14 zemalja (čine više od 70 odsto mesta u Evropskom parlamentu) koje je JuGov anketirao. samo je u Švedskoj (44 odsto), Danskoj (41 odsto) i Španiji (40 odsto) procenat glasova za raspad EU ispod 50 odsto.

Čak trećina birača u Francuskoj i Poljskoj veruje daje rat moguć, a taj osećaj je izrazito jak među onima koji su planirali da budu uzdržani ili glasaju za ekstremiste sledeće nedelje. Evropljani su, takođe, zabrinuti zbog nesigurnog prosperiteta. Istraživanje je pokazalo da je samo trećina Nemaca i četvrtina Italijana i Francuza na kraju meseca mogla od primanja da odvoji novac sa strane. Širom Evrope, tri četvrtine birača misle da je politika izneverila ili na nacionalnom ili na nivou EU ili, pak, na oba nivoa. U Francuskoj samo 15 odsto ispitanika misli da politički sistem dobro funkcioniše.

Najnovija statistika Evrobarometra pokazuje da dve trećine Evropljana gaji pozitivna osećanja prema EU, što je najveća zabeležena brojka od 1983, rekao je direktor Evropskog komiteta za međunarodne odnose Mark Leonard.

„Imamo sedam dana za rešavanje paradoksa u srcu Evrope. Podrška članstvu EU je na najvišem nivou od 1983, a ipak većina birača ima bojazsn da bi se Unija mogla raspasti. Izazov za pro-Evropljane je da iskoriste taj strah od gubitka i da mobilišu svoju tihu većinu. To će osigurati da se 26. maja ne izjasne samo stranke protiv sistema. Pro-Evropljani treba da ponude glasačima hrabre ideje za promene, koje će navesti tihu većinu da shvati da se isplati glasati krajem maja. Još nije prekasno. Ima i do 97 miliona birača koji i dalje mogu da se pokrenu i glasaju za različite stranke”, naveo je Leonard.

Istraživanje je pokazalo da skoro 92 odsto birača smatra da će propast EU samo njima škoditi. Strah od nemogućnosti trgovanja, putovanja i rada u drugim zemljama EU je na vrhu liste razloga. Građani se plaše gubitka jedinstva u pogledu bezbednosti i odbrane, a cene to što su deo bloka koji bi mogao da se suprotstavi SAD i Kini, usled rastuće ekonomske nesigurnosti.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar