Svet
08.09.2022. 20:14
R.E.

Preminula Elizabeta Druga

Velika Britanija ima novog kralja

princ čarls, 8. 9. 2022.
Izvor: EPA / NEIL HALL

Britanska kraljica Elizabeta Druga je preminula, a na tron dolazi njen najstariji sin Čarls.

Čarls, princ od Velsa i vojvoda od Rotesaja, rođen je 14. novembra 1948. godine kao prvi je unuk kralja Džordža Šestog i kraljice Elizabete. Sada je postao kralj Ujedinjenog Kraljevstva i 14 ostalih kraljevstava Komonvelta.

Nekada princ, a sada kralj Čarls, napisao je posvetu svojoj majci, koju je objavila Bakingemska palata. On je smrt Elizabete Druge opisao kao "trenutak najveće tuge za mene i sve članove moje porodice".

"Znam da će njenu smrt žaliti širom države, kraljevstva i Komonvelta, kao i brojni ljudi širom sveta“, napisao je kralj Čarls i dodao da će njega i njegovu porodicu tokom perioda tugovanja "tešiti spoznaja o velikom poštovanju i naklonosti koje je uživala pokojna kraljica".

"Gardijan" piše da će zvanično proglašenje princa Čarlsa u kralja biti obavljeno na takozvanom pristupnom savetu u palati Sent Džejms, a pred članovima tajnog saveta, dok će ceremonija krunisanja biti odložena za kasnije.

Nova britanska premijerka Liz Tras koja je u utorak posetila kraljicu kao što je to tradicija za sve premijere koji stupaju na dužnost, nazvala je sada Čarlsa Njegovim kraljevskim visočanstvom Čarlsom Trećim.

"Danas kruna prelazi našem novom monarhu, našem novom šefu države, Njegovom Veličanstvu Kralju Čarlsu III", rekla je Liz Trus.

Oglasio se šef Anglikanske crkve, nadbiskup Kanterberija koji je pozvao na molitve novom kralju i kraljevskoj porodici.

"Izgubili smo osobu čija su nam nepokolebljiva lojalnost, služenje i poniznost pomogli da pronađemo smisao u onome što jesmo kroz decenije izuzetnih promena u našem svetu, našoj naciji i našem društvu", rekao je on.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Princ Čarls opet ima koronu
Princ Čarls, 10. 2. 2022.

Velika Britanija

10.02.2022. 14:01

Princ Čarls opet ima koronu

Britanski princ Čarls pozitivan je na kovid-19, saopštila je njegova kancelarija.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
20°C
23.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve