Svet
21.03.2019. 18:42
R.E./Beta

VELIKA BRITANIJA IZLAZI, A KINA SE UGRAĐUJE U EVROPU: Kakva će biti budućnost Evropske unije?!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vodje Evropske unije danas u Briselu razmatraju po budućnost EU veoma važne odluke o, kako sve govori, neminovnom izlasku Velike Britanije iz članstva, kao i političkim, ekonomskim i bezbednosnim osnovama za saradnju s narastajućom svetskom silom Kinom, koja se trgovinom, investicijama i visokom tehnologijom već ugradila u Evropu.

Bivši italijanski ministar finansija Mario Monti tako podseća na reči Napoleona da ;će se "svet uzdrmati kad se kineski džin probudi".

Neki analitičari navode misao Fridriha Ničea da "Evropa bez Engleske ne postoji" i time se nadovezuju na preovladjujuće mišljenje u EU da ;će krajnje nepromišljena odluka Britanaca na referendumu o Bregzitu naneti ekonomsku i bezbednosnu ;štetu pre svega Velikoj Britaniji, ali i da sama EU neće ostati bez posledica.

Britanska premijerka Tereza Mejće popodne najpre obrazložiti vodjama 27 članica EU kako misli da parlament u Londonu ubedi da u trećem glasanju konačno ne odbije sporazum o Bregzitu, uredjenom izlasku Velike Britanije iz članstva Unije, koji je ona posle dve godine pregovora sklopila s predstavnicima Unije.

To bi trebalo da odobrovolji čelnike evropske 27-orice da joj, ako se parlament u Londonu saglasi, odobre predah i Bregzit, čiji je utvrđeni rok 29. mart, odlože do pred početak izbora za Evropski parlament 23. maja, ili do 30. juna, uoči formiranja nove Evropske komisije.

Komentatori nekih evropskih medija smatraju da je EU u suštini postavila "pravi ultimatum" parlamentu u Londonu.

Londonski dnevnik Fajnenšel tajms danas piše da u EU "raste nezadovoljstvo" zbog haosa u koji se, naročito u britanskom parlamentu, pretvorio Bregzit i navodi da u EU postoji podeljenost izmedju onih koji bi, kao Nemačka, dali više vremena za "politički proces" na Ostrvu, ako parlament prihvati sporazum o uredjenom izlasku Velike Britanije iz članstva.

Drugi blok, na čelu s Francuskom, ima mnogo manje razumevanja i traži da se sve završi pre izbora za Evropski parlament, a evropski diplomatski izvori u Briselu su novinarima rekli i da ima "ne malo članica Unije koje bi želele da se ceo cirkus okonča i Velika Britanija što pre napusti Uniju".

Ako šefovi država ili vlada EU, predveče na sastanku na kojem neće biti premijerka Tereza Mej, zaključe da ima osnove za odlaganje Bregzita u nadi da će sporazum s EU podržati britanski parlament koji glasa u sredu, vodje Unije će potom to konačno odobriti pismenom saglasnošću.

Evropski lideri će na večeri utvrditi smernice i ključne stavove za dalekosežne zaključke na susretu na vrhu EU-Kina 9. aprila u Briselu, na kojem očekuju i da kineski predsednik Si Djinping odagna nedoumice i strahove da Kina ekonomskim i tehnološkim prodorom u EU stremi osvajanju pozicija za svoji strategijski cilj da postane vodeća svetska sila.

U centru pažnje se našla Italija, gde danas u posetu dolazi kineski predsednik Djinping koji će s italijanskim čelnicima potpisati Memorandum o razumevanju za jačanje ekonomske saradnje i kineskih investicija za izgradnju deonica "novog puta svile", poduhvata "Pojas i put", uključujući zakup kapaciteta luke u Trstu, a Kinezi bi hteli da "olakšice" dobiju i u luci Djenova.

Italijanski mediji pišu da kineske partnere vrlo zanima mogućnost da investiraju i u brodogradilište u Trstu.

Vašington se oštro usprotivio sklapanju ovih važnih sporazuma Italije s Kinom, a protiv su i neke članice EU.

Zvaničnici EU u Briselu kažu da je teško opravdati ta protivljenja partnera u Uniji, jer je dosad četrnaest članica EU takodje potpisalo važne ugovore s Kinom o tešnjoj ekonomskoj saradnji i investicijama u infrastrukturu, uključujući deonice "novog puta svile".

Evropljani, medjutim, smatraju da se s Kinom mora naći dogovor o trgovini, ekonomiji, investicijama, visokoj tehnologiji, naročito kineskim kupovinama i ulaganjima i visokotehnološke firme EU, kao i pitanjima koja upravo s tim u vezi zadiru u bezbednost, iz prostog razloga što danas u svetu postoje samo tri ekonomske sile - SAD, EU i Kina.

Pitanje kineske visoke tehnologije, naročito internet Huavei 5G mreže, potpuno je podelilo članice Unije, pa tako Nemačka smatra da nema jasnih dokaza da je 5G skrivena kineska špijunska tehnologija, a Francuzi kažu da će to dodatno proveriti.

Vašington štaviše preti da će uvesti sankcije onim evropskim firmama koje ugrade 5G, a tu je posebno oštar bio američki ambasador u Nemačkoj, za koga su nemački komentatori rekli da se nedopušteno osiono ponaša kao da je neki "rimski prokonzul".

Iako je Evropska komisija u internoj analizi Kinu označila "strukturnim suparnikom", visoka predstavnica EU Federika Mogerini je nedavno posle sastanka s šefom kineske diplomatije Vang Jiem istakla da je "Kina vodeća svetska ekonomska i politička sila i za Evropsku uniju je strateški partner".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve