Svet
30.05.2021. 16:30
Tanjug

Vrednost 232 miliona evra

Velika Britanija pravi nacionalni brod

Velika Britanija
Izvor: Shutterstock

Novi nacionalni brod, naslednik Kraljevske jahte "Britanija", promovisaće trgovinu i industriju Velike Britanije širom sveta, izjavio je premijer Boris DŽonson, najavljujući pravljenje broda vrednog 232 miliona evra.

Brod bi se koristio kao mesto za sajmove, ministarske sastanke i diplomatske susrete u vreme kada Velika Britanija pokušava da izgradi veze i pojača izvoz nakon Bregzita, a brod bi bio prvi nacionalni brod posle luksuzne jahte "Britanije", povučene 1997. godine.

Ime broda još nije objavljeno, ali se DŽonson suočava sa pritiskom od zagovornika pravljenja broda i torijevaca da ga imenuju po vojvodi od Edinburga, princu Filipu, koji je učestvovao u dizajniranju "Britanije", preneo je Rojters.

Vlada planira da napravi brod u Velikoj Britaniji, a cena će iznositi oko 200 miliona funti (232 miliona evra).

DŽonson je izjavio da će novi nacionalni brod biti "prvo plovilo ovakve vrste u svetu, kojim će se pokazati procvat Ujedinjenog Kraljevstva kao velike, nezavisne pomorske trgovinske države".

Nakon tendera i konkursa, njegova izgradnja počeće najranije 2022. godine i ući će u pomorsku službu u naredne četiri godine.

Brodom će upravljati Kraljevska mornarica i očekuje se da bude u službi narednih 30 godina.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
4°C
26.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve