Velika Britanija spremila skoro dve milijarde dolara za pomoć kultiri

Velika Britanija spremila skoro dve milijarde dolara za pomoć kultiri

EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA


Velika Britanija namerava da uloži gotovo dve milijarde dolara kako bi pomogla pozorištima, umetničkim galerijama i drugim kulturnim institucijama da prežive koronakrizu, saopštila je vlada.

Pandemija je teško pogodila britanski umetnički i kulturni sektor, posebno preko mera fizičke distance koje donose veliku neizvesnost za budući rad pozorišta, bioskopa, muzeja i galerija, prenosi Index. hr.

Shutterstock

Shutterstock

Vlada odlučila da osnuje fond za pomoć kulturi

Vlada je stoga odlučila da osnuje fond vredan 1,57 milijardi funti (1,96 milijardi dolara) koji bi trebalo da pomogne muzejima i kompanijama koje se bave živom muzikom kao i nezavisnim bioskopima.

“Posredi je najveće jednokratno ulaganje u britansku kulturu u istoriji, a cilj je spasiti bitne organizacije za kulturu i baštinu širom  zemlje, koje je pandemija teško pogodila”, stoji u vladinom saopštenju.

Umetnički i kulturni sektor zapošljava 700.000 ljudi, stoji u vladinom saopštenju.

EPA-EFE/Nigel Roddis

EPA-EFE/Nigel Roddis

Najava ulaganja nadovezuje se na prošlonedeljni apel 1500 ljudi iz sveta kulture, uključujući Eda Sheerana i The Rolling Stonese, da vlada spasi muzičku industriju od propasti.

Kazalište Shakespeare’s Globe upozorilo je u maju da bi moglo da zatvori vrata ako ne dobije pomoć u vreme blokade.

Reakcije kulturnog sektora su pozitivne

Vladina današnja objava izazvala je pozitivne reakcije u kulturnom sektoru.

EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

“Vest je zaista dobra u periodu kada se velik broj pozorišta, orkestara, objekata za zabavu i drugih umetničkih organizacija suočava s mračnom budućnošću. Apsolutno je nužno da se britanski kulturni sektor oporavi što prije”, rekao je britanski skladatelj Andrew Lloyd Webber.

Direktor London Symphony Orchestra Simon Rattle takođe je pozdravio odluku o novom fondu.

“Nadamo se da će novac biti raspodeljen što pre, budući da se puno institucija i umetnika našlo na rubu ponora”, istaknuo je Rattle.

Engleska je za vikend ukinula brojna ograničenja, te su bioskopi, galerije, muzeji i knjižare nakon tri meseca ponovno otvorili vrata javnosti, uprkos još uvek prisutnim strahovima od ponovnog širenja Covid-19.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar