Svet
06.07.2020. 19:08
R. E. / Index. hr

Velika Britanija spremila skoro dve milijarde dolara za pomoć kultiri

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Velika Britanija namerava da uloži gotovo dve milijarde dolara kako bi pomogla pozorištima, umetničkim galerijama i drugim kulturnim institucijama da prežive koronakrizu, saopštila je vlada.

Pandemija je teško pogodila britanski umetnički i kulturni sektor, posebno preko mera fizičke distance koje donose veliku neizvesnost za budući rad pozorišta, bioskopa, muzeja i galerija, prenosi Index. hr.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Vlada odlučila da osnuje fond za pomoć kulturi

Vlada je stoga odlučila da osnuje fond vredan 1,57 milijardi funti (1,96 milijardi dolara) koji bi trebalo da pomogne muzejima i kompanijama koje se bave živom muzikom kao i nezavisnim bioskopima.

"Posredi je najveće jednokratno ulaganje u britansku kulturu u istoriji, a cilj je spasiti bitne organizacije za kulturu i baštinu širom  zemlje, koje je pandemija teško pogodila", stoji u vladinom saopštenju.

Umetnički i kulturni sektor zapošljava 700.000 ljudi, stoji u vladinom saopštenju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/Nigel Roddis

Najava ulaganja nadovezuje se na prošlonedeljni apel 1500 ljudi iz sveta kulture, uključujući Eda Sheerana i The Rolling Stonese, da vlada spasi muzičku industriju od propasti.

Kazalište Shakespeare's Globe upozorilo je u maju da bi moglo da zatvori vrata ako ne dobije pomoć u vreme blokade.

Reakcije kulturnog sektora su pozitivne

Vladina današnja objava izazvala je pozitivne reakcije u kulturnom sektoru.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

"Vest je zaista dobra u periodu kada se velik broj pozorišta, orkestara, objekata za zabavu i drugih umetničkih organizacija suočava s mračnom budućnošću. Apsolutno je nužno da se britanski kulturni sektor oporavi što prije", rekao je britanski skladatelj Andrew Lloyd Webber.

Direktor London Symphony Orchestra Simon Rattle takođe je pozdravio odluku o novom fondu.

"Nadamo se da će novac biti raspodeljen što pre, budući da se puno institucija i umetnika našlo na rubu ponora", istaknuo je Rattle.

Engleska je za vikend ukinula brojna ograničenja, te su bioskopi, galerije, muzeji i knjižare nakon tri meseca ponovno otvorili vrata javnosti, uprkos još uvek prisutnim strahovima od ponovnog širenja Covid-19.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-7°C
24.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve