Svet
12.11.2019. 15:38
R.E. / BBC

VELIKA GREŠKA: Poljski premijer kritikuje Netflix zbog filma o nasitičkim logorima

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Poljski premijer žalio se kompaniji Netflix insistirajući na izmenama u dokumentarnom filmu "Devil Next Door", o nacističkim logorima smrti.

Naime, Mateuš Moravjecki rekao je da je na mapi, koja je u prikazana u seriji, logor smrti lociran unutar savremenih poljskih granica.

"Ovo pogrešno predstavlja Poljsku kao odgovornu za logore smrti. Tokom perioda koji je opisan u filmu, poljska teritorija je bila okupirana od strane nacističke Nemačke, koja je odgovorna za logore smrti", rekao je Moravjecki, a prenosi BBC.

On je u pismu Reedu Hastingsu, generalnom direktoru kompanije Netflix, rekao da je važno "očuvati sećanja i istinu o Drugom svetskom ratu i holokaustu", ističući da su određeni delovi u Netflix-ovom filmu "izuzetno netačni" i da je u pitanju "prepravljanje istorije".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Premijer je uz pismo, koje je objavio i na zvaničnom Tviter profilu Ministarstva spoljnih poslova, priložio i mapu Evrope s kraja 1942. godine, Kao i svedočanstvo Vitolda Pileckog, koji je dobrovoljno zatvoren u Aušvicu i koji je pisao o svojim iskustvima nakon što je uspešno pobegao.

"Verujem da je ta strašna greška počinjena nenamjerno," dodao je Moravjecki, dok je Netflix odgovorio Rojtersu da svestan zabrinutosti poljskog premijera u vezi sa dokumentarnim filmom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light snow
1°C
20.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve