Svet
07.04.2019. 12:26
Jutarnji.hr

Vođa

VENECUELA: Gvaido najavio "konačnu fazu" za svrgavanje Madura

gvaido.jpg

Vođa venezuelanske opozicije Huan Gvaido najavio je u subotu kako je pokrenuta "konačna faza" za svrgavanje predsednika Nikolasa Madura.

U

Vođa venezuelanske opozicije Huan Gvaido najavio je u subotu kako je pokrenuta "konačna faza" za svrgavanje predsednika Nikolasa Madura.

U glavnom gradu Venecuele jučerašnji opet je prošao u znaku mobilizacije i protesta, budući da su se na ulicama Karakasa okupile i pristalice Madura i pristalice Gvaida, kojeg je kao privremenog predsednika priznalo više od 50 država među kojima i SAD.

"Tu smo i tu ćemo ostati! Na ulici, za konačnu fazu kojom ćemo prekinuti uzurpaciju!", uzviknuo je Gvadio pred okupljenim pristalicama u istočnom delu Karakasa.

Maduro je, s druge strane, pred svojim pristalicama okupljenim ispred predsedničke palate Miraflores pozvao zemlje regiona da pridonesu uspostavljanju dijaloga u Venezueli.
"Venezuela traži pomoć i pratnju u velikom dijalogu za mir i sporazum", rekao je Maduro.
Meksiko i Urugvaj su već ponudili pomoć u dijalogu između Madura i Guaidoa, a osim te dve zemlje venezuelanski predsednik je u subotu pozvao i Boliviju i Karibe.

"Stavimo sve karte na sto i uz pratnju Meksika, Bolivije, Urugvaja i Kariba, Venezuela može brzo organizovati dijalog sa svim sektorima", rekao je Maduro.

Do sada je pak Gvaido odbacivao svaki razgovor s Madurom, čija je vlast ovih dana pojačala politički pritisak na njega, lišivši ga parlamentarnog imuniteta što im omogućuje da ga kazneno gone. Takođe su mu na 15 godina oduzeli mogućnost da bude biran na izborima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
17.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve