VENECUELA SE TRESLA OD STRAHA ZBOG ZEMLJOTRESA: Srećom, nema žrtava

VENECUELA SE TRESLA OD STRAHA ZBOG ZEMLJOTRESA: Srećom, nema žrtava

YouTube


Snažan zemljotres, koji je pogodio severoistočnu obalu Venecuele i delove Kariba, i koji je uzrokovao masovnu paniku, prošao je bez ljudskih žrtava i nije prouzrokovao veću materijalnu štetu zahvaljujući  velikoj dubini na kojoj se dogodio, procenjuju stručnjaci za geologiju.

Zemljotres jačine 7,3 stepeni Rihtera najjači je zemljotres koji je udario Venecuelu, još od 1900. godine, prema podacima Američke geološke opservatorije, prenosi agencija AP.

Zbog dubine na kojoj se dogodio, odnosno na oko 123 km ispod površine tla, prouzrokovao je samo “manju” štetu, kao što je iskakanje električne mreže, rušenje fasada na vozila parkirana ispod, ili rušenje polica u supermarketima.

Potres se osetio i u Karakasu, što je izazvalo paniku među stanovništvom. U samom centru grada je sa zadnjih spratova nedovršenog nebodera, Tower of David, pao beton na trotoar, zbog čega su vatrogasne službe zatvorile saobraćaj u tom delu grada.
Seizmolozi u Venecueli su saopštili da je zemljotres bio radijusa oko 400 kilometara istočno od glavnog grada Karakasa.

Ministar unutrašnjih poslova Nestor Reverol je izjavio da se zemljotres osetio širom Venecuele, ali da na sreću nema žrtava.
Procena štete je u toku. Najsnažniji zemljotresi u Venecueli zabeleženi su 1967, kada je stradalo više od 200 ljudi, kao i 1997, kada je poginulo 73 osobe.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar