Svet
20.12.2018. 18:48
R.E./Beta

(VIDEO) Albanska opozicija gađala jajima Edija Ramu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Albanska opoziciona Demokratska partija desnog centra danas se vratila u parlament prvi put posle šest meseci i skoro odmah je jedan od njenih poslanika gadjao premijera Edija Ramu jajima.

Rama nije mogao da održi govor o dijalogu sa studentima koji dve nedelje protestuju tražeći smanjenje školarina, povećanje budžeta za obrazovanje i bolje uslove u salama za nastavu. ; Poslanik Demokratske partije Endri Hasa prvo je gadjao Ramu jajetom koje se razbilo o njegovu kravatu što je izazvalo reakciju njegovih telohranitelja koji su jurnuli da ga zaštite. ;Drugo jaje bačeno na albanskog premijera promašilo je cilj.

Predsedništvo skupštine isključilo je Hasu iz rada Skupštine na deset dana i odredilo pauzu. ;Plenarna sednica parlamenta nastaviće se kasnije večeras.

Albanska opozicija se danas tek vratila u parlament posle bojkotovanja njegovog rada od jula.

Posle incidenta se Rama obratio opoziciji preko svog Tviter naloga.

https://youtu.be/y0ByYxY6pBY

"Tokom višemesečnog bojkota poslanici (opozicije) mora da su ubijali vreme u kokošinjcima napadajući kokoške i kradući jaja. Opozicija bi trebalo da razmatra zahteve studenata umesto što pretvara sednicu parlamenta u bojno polje", napisao je on.

Vlada je izrazila spremnost da prihvati zahteve studenata, ali želi s njima da razgovara da bi utvrdila uslove sporazuma.

Prema vladi, radne grupe već rade na dokumentu o situaciji na univerzitetima i o rešenjima za to.

Albanski studenti koji bojkotuju nastavu protestovali su danas 16. uzastopni dan pred zgradom parlamenta, mada su bili malobrojniji.

Opozicija je danas pozvala demonstrante koje njih podržavaju da se pridruže studentima.

Studenti su medjutim odbili podršku političkih partija strahujući da će one prisvojiti njihov pokret.

Nekoliko pristalica opozicije koji su se danas pridružili studentima bacali su dimne bombe, ali su studenti, koji su protiv nasilja, napustili mesto.

Studenti su najavili da će njihovi protesti biti prekinuti sutra i da nameravaju da nastave demonstracije u januaru ako vlada do tada ne bude odgovorila na njihove zahteve.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-7°C
24.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve