Svet
07.02.2018. 16:30
R.E./Popular Mehanics

(VIDEO) AMERIČKA MORNARICA NA MUKAMA: Potrošili 23 milijarde na novi razarač, cena granate za elektromagnetni top sa 50 skočila na 800.000 dolara

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Novi američki razrač USS Michael Monsoor, klase Zumwalt pošto je prošao poslednja testiranja na putu je da uđe u sastav američke ratne mornarice.

Konstruktori ovog razarača zamišljali su da će njegov zadatak biti prikradanje neprijateljskim obalama odakle bi  gađao kopnene mete udaljene do 130 kilometara. Problem predstavljaju granate za dva elektromagnetna šinska topa čija je cena skočila s 50. 000 dolara po komadu na čak 800 hiljada, što je neisplativo.

Na jednom razaraču nalaze se dva takva topa i upravo su oni su suština cele priče.  Nije bilo problema samo s cenom granata već i s cenom izrade samih brodova. Prvo je bilo zamišljeno da se naprave čak 32 takva razarača, ali je  taj broj kasnije smanjen na samo 3.

https://youtu.be/siBcUVu8Dcw

Ukupan trošak izrade, ali i razvoja ovih tri broda iznosi čak 23 milijarde dolara. Zanimljivo je i da se prema prvim planovima na brodovima trebao nalaziti elektromagnetski top (railgun) koji još razvijaju, ali entuzijazam oko tog topa splasnuo je u poslednje vreme, piše Popular Mechanics.

Čini se da će se Američka mornarica odlučiti za HVP projektile koji mogu dosegnuti brzinu od 5600 milja na čas i srušiti balističke rakete. Mornarica je odlučila i promeniti primarne zadatke ovih brodova. Razarači tako više nisu predviđeni za napade na kopnene mete već za potapanje brodova.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
30.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve