(VIDEO) DŽIHADISTI OBORILI RUSKI SUHOJ: Pilot se spasao katapultiranjem i poginuo u obračunu sa islamistima! Rusi iz osvete krstarećim raketama sravnili džihadiste sa zemljom

(VIDEO) DŽIHADISTI OBORILI RUSKI SUHOJ: Pilot se spasao katapultiranjem i poginuo u obračunu sa islamistima! Rusi iz osvete krstarećim raketama sravnili džihadiste sa zemljom

Foto: Printscreen Youtube


Džihadistička grupa Tahrir el Šam oborila je protivavionskim dvocevnim topom “Zu-23-2” juče popodne ruski jurišnik suhoj Su-25 u provinciji Idlib. Nekoliko sati kasnije Rusija je izvela napad krstarećim raketama po položajima ove terorističke grupe i ubila 30 džihadista.

 

“Ruski borbeni avion Su-25 srušio se 3. februara iznad zone deeskalacije u Idlibu. Pilot je prijavio da se katapultirao iz oblasti koja je pod kontrolom ekstremista Džabhat el Nusra”, navelo je ministarstvo.

Prema preliminarnim informacijama, avion je oboren protivavionskim dvocevnim topom “Zu-23-2”.

Pilota su ubili ekstremisti pošto je uspešno iskočio iz aviona i živ se sputio na zemlju. Ovu informaciju ruskog ministarstva potvrdila je i Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Takođe, jedan neimenovani ekstremista rekao je za AP da je ruski pilot ubijen nakon što je pružio otpor hapšenju i pucao iz svog pištolja na ekstremiste koji su pokušali da ga uhvate živog.

Rusija uzvratila za ubijenog pilota

Kao odgovor na obaranje aviona, usledio je napad Rusije u kome je u Idlibu ubijeno 30 ekstremista. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, napad je izveden oružjem velike preciznosti, sa za sada nepoznate lokacije. Za napad iskorsištene su krstareće rakete ” Kalibar”.

 

U međuvremenu, odgovornost za obaranje aviona preuzela je džihadistička grupa Tahrir el Šam.

Ta grupa, kojoj se ranije priključio i ekstremistički Nusra Front, tvrdi da je avion oborila iz ručnog raketnog bacača, ali se ne navodi ko je odgovoran za ubistvo pilota koji se katapultirao.

Grupa Tahrir el-Šam je objavila saopštenje u kom citira njihovog komandanta zaduženog za protivvazdušnu odbranu da su njihovi borci oborili avion iznad grada Sarakeba, u severozapadnoj provinciji Idlib.

Video-snimak objavljen na društvenim mrežama prikazuje trenutak kada je avion pogođen, dok se na drugom vidi olupina u plamenu na zemlji, javlja Bi-Bi-Si.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar