Svet
04.02.2018. 10:46
R.E.

(VIDEO) DŽIHADISTI OBORILI RUSKI SUHOJ: Pilot se spasao katapultiranjem i poginuo u obračunu sa islamistima! Rusi iz osvete krstarećim raketama sravnili džihadiste sa zemljom

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Džihadistička grupa Tahrir el Šam oborila je protivavionskim dvocevnim topom "Zu-23-2" juče popodne ruski jurišnik suhoj Su-25 u provinciji Idlib. Nekoliko sati kasnije Rusija je izvela napad krstarećim raketama po položajima ove terorističke grupe i ubila 30 džihadista.

 

Evidence of 23mm AA Gun use by #Turkey backed Jaysh al-Nasr moderate Jihadists after #Qatar backed & #AlQaeda affiliated #HTS fired a FN-6 MANPADS at the #Russia|n Air Force #RuAF's Su-25SM piloted by Filippov Roman Nikolaevich over #Saraqib, #Idlib countryside, #Syria today. pic.twitter.com/42aWjTQt6i

— Babak Taghvaee (@BabakTaghvaee) February 3, 2018

"Ruski borbeni avion Su-25 srušio se 3. februara iznad zone deeskalacije u Idlibu. Pilot je prijavio da se katapultirao iz oblasti koja je pod kontrolom ekstremista Džabhat el Nusra", navelo je ministarstvo.

https://youtu.be/75CGwRw2ZSo

Prema preliminarnim informacijama, avion je oboren protivavionskim dvocevnim topom "Zu-23-2".

https://youtu.be/cepXwILiRrw

Pilota su ubili ekstremisti pošto je uspešno iskočio iz aviona i živ se sputio na zemlju. Ovu informaciju ruskog ministarstva potvrdila je i Sirijska opservatorija za ljudska prava.

https://youtu.be/v1OunYqhV0g

Takođe, jedan neimenovani ekstremista rekao je za AP da je ruski pilot ubijen nakon što je pružio otpor hapšenju i pucao iz svog pištolja na ekstremiste koji su pokušali da ga uhvate živog.

https://youtu.be/HnMLgDe_2eM

Rusija uzvratila za ubijenog pilota

Kao odgovor na obaranje aviona, usledio je napad Rusije u kome je u Idlibu ubijeno 30 ekstremista. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, napad je izveden oružjem velike preciznosti, sa za sada nepoznate lokacije. Za napad iskorsištene su krstareće rakete " Kalibar".

 

#Pt. #Russia|n MoD released footage showing 2 of the Kalibr cruise missiles launched on area of Khan Al-Sibel (SE. #Idlib). Turns to be double tap on same place/building (inverted order). pic.twitter.com/gjmJwgmttt

— Qalaat Al Mudiq (@QalaatAlMudiq) February 3, 2018

U međuvremenu, odgovornost za obaranje aviona preuzela je džihadistička grupa Tahrir el Šam.

Ta grupa, kojoj se ranije priključio i ekstremistički Nusra Front, tvrdi da je avion oborila iz ručnog raketnog bacača, ali se ne navodi ko je odgovoran za ubistvo pilota koji se katapultirao.

Grupa Tahrir el-Šam je objavila saopštenje u kom citira njihovog komandanta zaduženog za protivvazdušnu odbranu da su njihovi borci oborili avion iznad grada Sarakeba, u severozapadnoj provinciji Idlib.

Video-snimak objavljen na društvenim mrežama prikazuje trenutak kada je avion pogođen, dok se na drugom vidi olupina u plamenu na zemlji, javlja Bi-Bi-Si.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
10°C
05.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve