(VIDEO) NUKLEARNA OPCIJA: Evo šta sledi Kataloncima ako ne odustanu od nezavisnosti

(VIDEO) NUKLEARNA OPCIJA: Evo šta sledi Kataloncima ako ne odustanu od nezavisnosti


Ako Puđdemon poštuje zakon, staviće tačnu na period nelegalnosti i nesigurnosti. Tome se svi nadamo – da se okonča trenutna situacija u Kataloniji”, naveo je Rahoj

Španski premijer Marijano Rahoj u obraćanju javnosti povodom jučerašnjeg proglašenja nezavisnosti Katalonije saopštio da će Španija primeniti Član 155 Ustava, koji vladi u Madridu daje ovlaštenje da pribegne svim merama potrebnim da se očuva integritet države.

Član 155. predviđa da se nekoj regionalnoj vladi, u slučaju da ugrozi interese španske države, mogu oduzeti sva ovlaštenja koja će se prebaciti na centralnu vladu u Madridu, a ukoliko se građani dotične regije u ovom slučaju Katalonije zbog toga pobune, vlada u odbrani integriteta države ima  pravo da primeni “institucionalnu silu”.

mariano rahoj, foto printscreen Youtube/RT en vivo

To bi u slučaju Katalonije moglo da znači sukob koji bi možda mogao da preraste u građanski rat novi španski građanski rat.

SLUČAJ KATALONIJA: Da li Španiji posle refrenduma preti balkanski scenario

U političkim krugovima taj član zovu i “nuklearna opcija”, dok ga je bivši ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Garsija nazvao “atomskom bombom”.

On je naveo da su vlasti u Madridu već preduzele prvi korak koji podrazumeva upućivanje pisma Kataloniji i njenom lideru Karlesu Puđdemonu sa pitanjem da se jasno i formalno izjasne da li su proglasili nezavisnost ili ne.

mariano rahoj, foto printscreen Youtube/RT en vivo

 

Puđdemon ima rok od pet dana da odgovori na pitanje španske vlade.

“Ako Puđdemon poštuje zakon, staviće tačnu na period nelegalnosti i nesigurnosti. Tome se svi nadamo – da se okonča trenutna situacija u Kataloniji”, naveo je Rahoj na konferenciji za novinare.

Rahoj se obratio nakon sednice španske vlade.

Španski premijer razmatra svaku moguću opciju tokom razgovora sa članovima vlade nakon što je katalonski lider odložio proglašenje nezavisnosti. Inače Puđdemon se, u obraćanju regionalnom parlamentu, uzdržao od jasnog zahteva za proglašenje nezavisnosti, ali je prostor za otcepljenje Katalonije ostavio otvorenim.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar