(VIDEO) ON ĆE ZAMENITI MIG-31: Rusija pravi lovac 6 generacije MiG-41PAK DP

(VIDEO) ON ĆE ZAMENITI MIG-31: Rusija pravi lovac 6 generacije MiG-41PAK DP

foto: printscreen youtube


Najnoviji supersonični ruski lovac PAK DP poznatiji i kao MiG-41, biće najbrži na svetu i moći će da se izbori sa hiperzvučnim raketama, saopštio je Viktor Bondarjov o novom lovcu 6 generacije koji bi Rusija planira da pravi.

„Pretpostavlja se da će MiG-41 biti najbrži u svetu, maksimalno neprimetan za radare. On može da se bori ne samo sa standardnim malomanevarskim pretnjama kao što su krstareće rakete, bombarderi i dronovi, već i sa pretnjom koju predstavljaju supersonične rakete“, rekao je bivši glavni komandant Vazdušno-komsičkih snaga Rusije.

Prema njegovim rečima, domet PAK DP će se kretati u rasponu od 700 do 1.500 kilometara. Biće naoružan raketama R-37 klase vazduh—vazduh, kao i raketama nove generacije.

„MiG-41 se nalazi u fazi izrade. O njegovoj upotrebi u vojsci je rano govoriti, ali najverovatnije to neće biti pre 2025. godine“, dodao je Bondarjov.

Pretpostavlja se da će Mig-41 doći na smenu lovaca-presretača MiG-31, čiji rok eksploatacije ističe 2028. godine.

Podsetimo, sredinom decembra generalni konstruktor Ujedinjene avijacione korporacije Sergej Korotkov izjavio je da rad na konstruisanju PAK DP može da počne već naredne godine.

U ovom trenutku, u toku je proces razgovora o tehničkim zadacima na avionu između konstruktora kompanije „MiG“ i Ministarstva odbrane Rusije. Nije isključeno ni da budući presretač može da realizuje zadatke u bliskom kosmosu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar