Svet
20.11.2017. 16:27
R.E./24.sata.hr

VIDEO OSTAVILI GA DA PLOVI OKEANIMA, A ON SE VRATIO: Titov brod duhova pronađen nasukan u Kaliforniji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ruski turistički kruzer "Lyubov Orlova",izgrađen u brodogradilištu Kraljevica kod Rijeke sedamdesetih godina prošlog veka, a koji je 2010. godine konfiskovan je od strane kanadskih vlasti zbog dugova, da bi zatim prilikom tegljenja, kada je pukla sajla nestao na morskoj pučini pronađen je nedavno posle dve godine nasukan na jednoj od kalifornijskih plaža.

Lyubov Orlova izgrađen je u kraljevičkom brodogradilištu u bivšoj Jugoslaviji,  2010. godine konfiskovan je od strane kanadskih vlasti zbog dugova. Pošto je dve godine proveo u pristaništu, vlasti su odlučile da ga pošalju u Dominikansku Republiku i da ga prodaju u staro gvožđe. Međutim, prilikom tegljenja sajla je pukla i kanadske vlasti su bile primorane da pošalju drugi brod koji ga je potom odgurao daleko u more i tamo ga ostavio.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Printscreen Youtube

Brod se nakon više godina driftovanja nasukao na jednu od plaža američke države Kalifornije, a naučnici tvrde da se za sve ovo vreme na brodu nakotilo puno pacova, koji su zbog nedostatka hrane počeli sami sebe da jedu.

https://youtu.be/Z5YVci2v8js

Za sada nema informacija kakvu sudbinu čeka taj brod koji je pre nešto više od 40 godina mogao da preveze oko 110 putnika.

"Osnovni projekt za ovu seriju putničko-teretnih brodova za Ruse napravili smo zajedno sa Brodoprojektom, no svu kasniju projektnu dokumentaciju napravili su naši ljudi iz Tehničkog odeljenja. No, nikako se ne smeju zaobići ni svi ti vrsni radnici i poslovođe koji su radili u brodogradilištu jer je brod toliko kompleksan projekt, a teorija ga sigurno neće sama izgraditi" prisetio se Božidar Devčić, nekadašnji šef Tehničkog odeljenja.

https://youtu.be/VIrbrCyCGj8

"Sve na tim brodovima bilo je iz domaće proizvodnje. Čelik, brodski motori, nameštaj, instalacije... Jedino što su Rusi tražili na ovoj seriji putničko-teretnih brodova bilo je da navigacijski uređaji i kompletna oprema za kuhinju mora biti njihova. Čemu to, i zašto baš navigacija i kuhinja, nikad nismo dobili odgovoe", ispričao je Devčić.

Težak rad njega i drugih jugoslovenskih brodograditelja godinama je uspešno odolevao svemu što je okrutni Arktik bacio na njega, od oluja do ledenih santi i uspešno je više od tri decenije prevozio turiste po smrznutom severu Zemlje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve