Svet
06.08.2018. 13:16
R.E./Bojana Krkeljić

(VIDEO) POKUŠALI DA UBIJU PREDSEDNIKA VENECUELE: Napali dronovima punjenim eksplozivom, vojska se razbežala

maduro-2.jpg

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro nije ni slutio da će proslava povodom 81. godine od osinvanja Bolivarske nacionalne garde krenuti po zlu i da će prvi čovek Venecuele postati meta napada, ni manje ni više nego dronovima koji su eksplodirali u vazduhu.

 

Napad na Madura dogodio se u trenutku dok se on sa zanosom obraćao okupljenim gardistima i vojnicima. Iznenada, na nebu su se pojavila dva drona, koja su eksplodirala u blizini mesta gde je stajajo predsednik i visoki vojni oficiri. Kad je grunulo, Maduro je hitno evakuisan.

Maduro se nije libio da optuži venecuelansku desnicu, kao i kolumbijskog predsednika Huana Manuela Santosa da stoje iza ovog događaja.

nikolas maduro, atenta, venecuela, Foto: Printscreen

,,Danas su pokušali da me ubiju i ime Huana Manuela Santosa stoji iza svega toga", izjavio je predsednik Venecuele ispred palate Miraflores.

On je, takođe, zatražio pomoć od Donalda Trampa  u borbi protiv ovih ,,terorističkih grupa".

Maduro i njegovi saveznici kažu da je napad direktan dokaz da postoji međunarodni plan da se sruši njegova socijalilstička vlada, navodeći da odgovor vojske na napad pokazuje da on i dalje uživa vernost vojnika u Venecueli.

Opozicione vođe kritikovale su Madura zbog toga što uglavnom optužuje svoje političke protivnike i upozorili su da bi on mogao da iskoristi napad da dalje uguši svoje kritičare.

Dve verzije priče o atentatu

Kolumbijske vlasti negirale su to da imaju bilo šta sa ovim događajem, a i opozicija sumnja u zvaničnu verziju. Jedni su izneli teoriju o montaži, a drugi da je čitava situacija sa dronovima napunjenim eksplozivima samo greška bezbednosnih sistema. Za sada ima šestoro optuženih za napade na predsednika.

Nije prvi put da Maduro, kao i pre njega Čavez, optužuje nekoga za pokušaj ubistva, ali ovo je prvi put da postoje i dokazi o nekakvom napadu.

 

Na dva video snimka može se videti iznenađenost i zbunjenost među predstavnicima vlasti tokom vojne parade.

,,Došao je trenutak ekonomskog oporavka...", rekao je Maduro nakon čega je njegov govor prekinula snažna detonacija. Tada je pogledao u nebo, kao i njegova supruga i ostatak asistenata. Hitno su pritrčali telohranitelji i okružili predsednika, stavljajući neprobojne štitnike, a u tom trenutku začula se, malo dalje, još jedna eksplozija.

 

Televizije su prenele samo snimke zbunjenosti zvaničnika, ali ne i čitav događaj zaštite i evakuacije. Nedugo potom, jedna kineska agencija objavila je sliku čoveka sa krvavom glavom i saopštili su kako je eksplodirala boca sa butanom u jednom stanu u blizini i da je to uzrokovalo incident. Kako navode, sve je bila samo slučajnost.

Manje od sat vremena nakon ove objave, izašlo je zvanično saopštenje: Maduro je ostao nepovređen nakon što je na njega izvršen atentat dronovima napunjenim eksplozivom C4. Šestoro povređenih iz Vlade. Nekoliko optuženih. Nema ostataka letelice, niti se zna ko su optuženi iako državni tužilac tvrdi da će oni uskoro biti predstavljeni javnosti.

Lider Venecuele je dodao da je tokom incidenta ostao miran, jer "potpuno veruje narodu i oružanim snagama".

"Mene štiti Bog, zbog toga sam živ i pobeđujem“, istakao je Maduro.

On se, takođe, zahvalio na podršci i pomoći u ovim trenucima, svim prijateljskim zemljama kao što su: Iran, Sirija, Rusija, Turska, Bolivija, Nikaravga, ali i Španija koja je rekla da osuđuje ove napade i da želi brz oporavak svim povređenim licima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
26.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve