(VIDEO) POLA VEKA OD OBARANJA NA NEBU VIJETNAMA: Ovako je zarobljen senator Džon Mekejn, jastreb američke desnice

(VIDEO) POLA VEKA OD OBARANJA NA NEBU VIJETNAMA: Ovako je zarobljen senator Džon Mekejn, jastreb američke desnice

Foto Printscreen Twitter John McCain


Pratili smo njegov avion na osmatračkom radaru. Čula se prigušena detonacija i video se ogroman oblak dima. Pogođena letelica je brzo počela da pada i nestala je sa ekrana

Na današnji dan 26. oktobra 1967. pre tačno 50 godina raketne jednice Severnog Vijetnama oborile su lovac-jurišnik A-4E Skihavk mornaričke avijacije za čijim komandama je bio mladi pilot Džon Mekejn, kasnije mnogo poznati američki senator,  predsednički kandidat na izborima 2016. i jedan od najvećih jastrebova u Senatu SAD.

Mekejn je na današnji dan poleteo sa nosača aviona u svoju 23 borbenu misiju nad Severnim Vijetnamom, ali nije ni znao da tog dana to neće biti rutinska misija, već zadatak koji će okrenuti njegovu sudbinu.

-Pratili smo njegov avion na osmatračkom radaru. Čula se prigušena detonacija i video se ogroman oblak dima. Pogođena letelica je brzo počela da pada i nestala je sa ekrana, seća se tog obaranja penzionisani pukovnik Ngujen Van Daj tad mladi Vijetnamac koji je oborio nad Hanojem avion američkog pilota Džona Mekejna.

 

Mekejn se katapultirao, ali je u padu slomio obe ruke i nogu. Pao je u jezero Truk Bah bez svesti, a od davljenja i gnevne mase ljudi spasao ga je Maj Van On koji je umro pre dve godine u 89. godini.

Foto Printscreen Twitter John McCain

Foto Printscreen Twitter John McCain

Mladi pilot Mekejn je kao ratni zarobljenik sproveden u zatvor Hoa Lo među Amerikancima poznatiji kao “Hanoj Hilton”.

Mekejn je u zatvor dovezen sa prelomima obe ruke i nogu. Vijetnamci su u početku odbijali da ga detaljno leče, ali se to promenilo kada su sazanli da je njegov otac zapravo admiral i da zauzima visoku poziciju u Mornarici SAD. Tad se i odnos prema Mekejnu promenio. Ponuđeno je čak i njegovo puštanje na slobodu, ali je to njegov otac odbio.

Foto Printscreen Twitter John McCain

Foto Printscreen Twitter John McCain

Mekejn je u zarobljeništvu proveo pet godina. On se seća mučenja i izolacije. U novinskom članku objavljenom 1973, ispričao je da je granice izdržljivosti dostigao kada su ga čuvari zatvora četiri dana tukli i ponovo mu slomili ruku.

Vijetnam, međutim, negira da su zarobljenici mučeni. , a to je negirao i bivši upravnik “Hanoj Hiltona” TranTrong Dujet.

-Mučenje zarobljenika “nije nam nikad ni palo na pamet”, tvrdi on.

Tran Trong Dujet koji danas ima 74 godine, seća se da je Mekejn bio “iskren i veoma duhovit čovek” i da je imao “jaku ličnost”.

– Razgovarali smo o ženama, o ljubavi. To su bile priče dva muškarca a ne upravnika i zatvorenika. Ponekad je dolazio u moju kancelariju i učio me engleskom izgovoru, američkom akcentu”, ispričao je bivši upravnik zatvora.

– Smatrao sam da su njegovi politički stavovi ekstremni, konzervativni. Kada je sa mnom diskutovao o američkom ratu u Vijetnamu, nikada nije hteo da prizna da su SAD pogrešile, kaže Tran Trong Dujet,  i dodaje da mučenje o kojem govori Mekejn, je kleveta.

Mekejn je napokon  pušten 14. marta 1973. Tom prilikom nastali su snimci koji su mnogo kasnije objavljeni i pokazuju njega i ostale oslobođene zarobljenike kako izlaze iz autobusa i stoje na aerodromu u Hanoju. Snimci koji se nalaze u arhivi Švedske televizije poslednjih 35 godina, objavljeni su kasnije su na DVD- koji je izdan uz knjigu o Vijetnamskom ratu, autora Erika Eriksona.

Autor kaže da je snimku u Hanoju 14. marta 1973. snimio vijetnamski kamerman kog je on angažovao da snimi puštanje američkih zarobljenika.

Nakon povratka u Sjedinjene Američke Države, Mekejn je prošao kroz fizikalnu terapiju, a  vojsci se penzionisao 1981, kada je odlučio da se kandiduje za Kongres.

Bio je izabran da zastupa Arizonu na Kongresu 1982. godine, a Senat SAD-a 1987. godine ušao je u predsedničku kampanju protiv Džordža Buša 2000. godine i kandidovao za predsednika 2008. godine kao republikanski kandidat.

Foto Printscreen Twitter John McCain

Foto Printscreen Twitter John McCain

Tokom trke sa McCainom u 2015. godini, Politico je objavio da je Donald Trump rekao o njemu

-On nije ratni heroj. Bio je ratni heroj jer je zarobljen. Volim ljude koji nisu zarobljeni

Kasnije je to promenio

-Ako je neko zarobljenik, smatram ih ratnim herojom.

Uz napomenu

Mislim da je John Mekejn je učinio vrlo malo za veterane. Veoma sam razočaran u Džona Mekejna, rekao je Tramp.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar