Svet
27.01.2018. 19:11
R.E./ Daily star

(VIDEO) STRUČNJACI PRVO NEGIRALI, PA ONDA PRIZNALI POSTOJANJE CRNE SMRTI: Ugandom hara bolest gora od Ebole, virus preti celoj Africi

crna-smrt.png

Ugandski zvaničnici i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) potvrdili su izbijanje dve vrste smrtonosne virusne hemoragijske groznice (VHF).

Prema podacima ugandskog Ministarstva zdravlja, od avgusta 2017. godine potvrđena su četiri slučaja krimsko-kongovske hemoragijske groznice (CCHF) i pet slučajeva groznice Rift Vali (RVF), od kojih je stradalo četvoro.

https://youtu.be/LMAbPV2dRkY

Ranije ovog meseca dr. Dajana Atvajn, stalni sekretar Ministarstva, negirala je da je došlo do izbijanja bolesti, uzrokovane virusom i savetovala javnost da ignoriše izveštaje o stradalim.
Ali Ministarstvo zdravlja je bilo prisiljeno da je demantuje i potvrdi izbijanje epidemije nakon što je devetnaestogodišnja devojka iz sela u okrugu Nakaseke postala pozitivna za CCHF.

SZO je sada pokrenula istragu o izbijanju ove bolesti u partnerstvu sa ugandskim ministarstvom zdravlja, izjavio je portparol za Dejli star.

https://youtu.be/aeCEXZb-AlM

Dr. Atvajn je na konferenciji za novinare ove nedelje prijavila dodatne slučajeve ozbiljnih virusnih infekcija, što može dovesti do krvarenja žrtava njihovih otvora - uključujući oči, usta i anus.
Govoreći sa medijima uz zvaničnike SZO, ona je rekla:

"Od avgusta 2017. godine, kada su prijavljeni sumnjivi slučajevi, potvrđena su četiri slučaja Hemoralgične (CCHF) i pet slučajeva groznice Rift Vali (RVF).

"Nažalost, troje ljudi je podeglo virusu RVF iz okruga Kiboga, Buikve i Mitiana.
"Najnoviji slučajevi su prijavljeni 19. januara."

Dr Villijam Šafner, profesor za istraživanje zaraznih bolesti na Medicinskom fakultetu Univerziteta Vanderbilt, izjavio je da su pacijenti koji su stavljeni u karantin ključni za zadržavanje virusa, što postaje sve zaraznije "svakog dana".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
26.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve