Svet
24.10.2017. 14:50
Andrej Mlakar

(VIDEO) ZGODNE I SEKSIPILNE: Posle atomske bombe najmoćnije oružje Severne Koreje

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Članice benda nikada nisu dale nijedan intervju. Niko od ogormnog broja fanova nikada nije uspeo sa njima da se slika ili da bar dobije autogram. Sve je i dalje zavijeno u velo tajne

Severnokorejski lider Kim Džong Un koji i dalje ne silazi sa svetskih naslovnica zbog mogućeg nuklearnog rata sa SAD je veliki obožavalac NBA košarke, Holivudskih akcionih filmova, ali i muzike - korejskog popa. Da bi unapredio i modernizovao svoju propagandu odlučio je da napravi iskorak i da glavna propaganda više ne budu oštre poruke koje izgovaraju namršteni spikeri i koračnice iz doba vladavine njegovog oca Kim Džong - Ila i dede Kim - il Sunga. Po Kimovoj zamisli to je trebalo biti nešto modernije što će privući mlade na Severu, ali bogami i na jugu Korejskog poluostrva.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto Printscreen Youtube

Kada je Kim Džong - il umro 2011, vlast u zemlji preuzeo je tad mladi i nepoznati Kim Džong Un, koji je učvrstio vlast kad je nasledio svog preminulog oca. Jednan od prvih Kimovih zadataka bio je jačanje propagande i privlačenje što većeg broja simpatizera širom sveta.

ONA ČUVA LEĐA KIMU Ovo je NAJMOĆNIJA ŽENA u Severnoj Koreji, a retko ko za nju zna

U tu svrhu mlađani Kim odlučio je da stari hor korejske armije "Unhasu Orkestar" koji je bio nosilac propagande zameni nečim lepšim i boljim, dok su horski pevači postali samo statisti u javnim nastupima.

https://youtu.be/xvC1e4STgAo

Ideja koja je sinula mlađanom lideru bila je da se formira jedan ženski bend po uzoru na "Spajs Girls", ali mnogo bliže isitini je da je inspiracija nađena u sličnim ženskim grupama koje su bujale u južnom komšiluku. Veruje se da je uticaj mega popularnog hita "Gangam stajl" južno korejskog repera Psya imao na Kima veliki uticaj da se odluči za ovaj projekat.

Mit koji kruži svetom govori da je lično Kim izdao naređenje da se ženski bend koji bude formiran nazove "Moranbong" poznat i kao "Moran Hil orkestar". Zadatak benda bio je izvođenje patriotskih pesama ali sa mnogo drugačijom muzikom koja je spoj popa, roka i fjužna.

TETKA ŠPIJUN: Tetka Kim Džong Una živi u Njujorku radi za CIA

Zvanična novinska agencija KCNA je istakla da je Moranbong bend formiran u sklopu opšteg preokreta u oblasti kulture, književnosti, gde muzika igra važnu stavku u ideologiji “Džuče”. Inače sve članice benda imaju visoke činove u severnokorejskoj armiji. One su se često na nastupima pojavljivale u unifromama, pa se nagađa i dalje da li su one zapravo samo deo vojnog orkestra, na specijalnom zadatku.

https://youtu.be/nrKDcfT07bc

Kada se bend uvežbao i uklopio doneta je odluka da se krene u nastupe širom zemlje. Prvi njihov nastup održan je 6. jula 2012. Priča se da je njihov prvi koncert bio toliko popularan da su ulice Pjongjanga bile bukvalno puste kada je emitovan na državnoj televiziji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto Printscreen Youtube

Dosta je urađeno i na imidžu mladih članica benda. Poznata strogost u oblačenju, dugačke halijine i kimona su odbačeni. Odeća mladih članica Moranbong benda postaje konzervativno-seksi. Uske suknje članica su poprilično iznad kolena, obavezno čarape od likre i čizmice uz naglašenu kratku frizuru i delove uniformi rodova severnokorejske armije.

(VIDEO) SEVERNA KOREJA IZ VAZDUHA: Objavljen prvi video od 360 stepeni

Na prvim nastupima članice benda su nosile malo ekstravagantiju odeću i nakit, ali je to dovedeno u red posle negodovanja nekih drugova, sa idejom da se od seksipila ništa ne izgubi.

https://youtu.be/TAniy21QoQk

Lokalni kritičari su na sva zvona počeli da ih hvale u državnim medijima, a posteri i slike članica benda postali su deo ikonografije svakog tinejdžera i omladinca u Severnoj Koreji. Interesantno je i partijsko glasilo Rodong Sinmun na svojoj prvoj strani štampao pune tekstove pesama koje izvodi Moranbong bend kao signal službenicima Korejske narodne armije da zapamtite melodije i tekstove kako bi pevali tokom nastupa.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto Printscreen Youtube

Misterija je usledila 2013. kada je bend iznenada nestao sa ekrana severnokorejske televizije. U medijima južnog komšije, al i na Zapadu proširila se neproverena glasina da je Kim bio nezadovoljan i da su sve članice benda smaknute u čistkama koje su zahvatile umetnike u ovoj izolovanoj zemlji.
https://youtu.be/tq7fpCYQGlw

Međutim, preokret je nastao ubrzo, posle šestomesečne pauze, kada su članice Moranbong benda opet pojavile i postale ubrzo kraljice pop scene Severne Koreje.

https://youtu.be/pEwrMlEdHtk

Interesantno je da Kim u početku nije pratio nastupe benda sve do aprila 2014. Na povratničkom debi koncertu pojavio se lično on Kim Džong Un koji je našao vremena da predahne od borbe sa “američkim imperijalizmom”. Hitovi kao što su “O moja rodna zemljo puna nade”, “Naš otac” i “Mi mislimo dan i noć na Maršala”, navodno su emotivno Kima dirnule da se oduševio bendom. Na kraju koncerta, on je pozdravio sve prisutne u sali, a članicama benda čestitao na uspešnom nastupu.

Moranbong bend ponovo je doživeo ogromnu popularnost. Devojke širom Severne Koreje, koje pripadaju političkom i vojnom establimšmentu zemlje počele su da nose kratke fizure kao članice benda. Zabave državnih funkcionera, privrednika nisu mogle da prođu bez slušanja Moranbong benda.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto Printscreen Youtube

Zapadni etnomuzikolozi veruju da je formiranje Moranbong benda bio zapravo napor Kima da modernizuje muziku u zemlji kao sredstvo propagande. Do tad jedinu muziku u zemlji predstavljale su partijske simfonije i operske arije, koje su pratili uštogljeni muzičari koji su mirno stajali na sceni, a onda je usledio preokret gde se pojavio Moranbong bend koji preuzima zapadnu i pravi mešavinu muzike. Na jednom koncertu desilo se nezamislivo u novijoj istoriji Severne Koreje da su članice benda na violini odsvirale muzičku temu iz filma Roki.

https://youtu.be/d7p3Uc2VSPs

Interesantno je i to da članice benda nikada nisu dale nijedan intervju. Niko od ogormnog broja fanova nikada nije uspeo sa njima da se slika ili da bar dobije autogram. Sve je i dalje zavijeno u velo tajne.

Bend je inače od kada postoji jedini nastup u inostranstvu imao u decembru 2015. kada su nastupili u kineskim medijima po naređenju Kima kako bi se poboljšali odnosi između Kine i Severne Koreje.

ANALIZA, MILORADOVIĆ: Korejska simultanka

Bend je veoma popularan u Severnoj Koreji, a malobrojni strani posetioci su prijavljivali da su videli ljude kako na ulici plešu uz ritam njihove patriotske muzike. Takođe i dan danas ulice opuste, a radnje se zatvore kada je nastup benda na televiziji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto Printscreen Youtube

Devojke Moranbong benda nisu ono što bi mogli očekivati od totalitarnog režima, gde je siva boja nova siva. Njihove suknje su kratke, kosa je u trendu, a muzika vas bukvalno tera da igrate uz nju. One bi ladno mogle da idu na Eurosong, rekao je jedan od stranih recezenata koji je došao u dodir sa njihovom muzikom.

ANALIZA, MILORADOVIĆ: Trgovac Kim

Neki na zapadu povezuju pojavu benda i sa usponom tekstilnog sektora, koji je imao za cilj da podstakne kupovinu nove odeće koja je “u trendu” kod mladih. Naime Kim i njegova supruga su dan pre premijere Moranbong benda posetili jednu od fabrika tekstilne industrije koja je sticajem okolnosti kreirala odeću za članice benda, kao i liniju nakita.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
23.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve