Svet
04.11.2019. 16:22
R. E. / BBC

"VIDITE ŠTA SE DEŠAVA" Gorbačov: Svet u kolosalnoj opasnosti od nuklearnog sukoba

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov upozorava da trenutna napetost izmedu Rusije i Zapada dovodi ceo svet u "kolosalnu opasnost" zbog mogućeg nuklearnog sukoba i poziva na uništenje nuklearnog oružja.

"Sve dok postoji oružje masovnog uništenja, poput nuklearnog, opasnost za ceo svet je kolosalna. Sve nacije bi trebalo da pozovu na uništenje nuklearnog oružja. To je nešto što moramo da uradimo ako želimo da spasimo čovečanstvo i planetu", rekao je Gorbačov u intervjuu za Bi-Bi-Si.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Upitan da li ga današnje napetosti između Rusije i Zapada podsećaju na doba Hladnog rata, Gorbacov je odgovorio da se radi o "pro-hladnom ratu".

"Pogledajte šta se događa. Napetosti i pucnjave ima na različitim područjima. Šaljemo borbene avione i mornaricu na razna mesta. To nije situacija u kojoj želimo da budemo", rekao je Gorbačov.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Bi-Bi-Si ocenjuje da je jedan od najvećih postignuća Gorbačova bio prestanak trke u naoružanju između SAD i Sovjetskog Saveza. Gorbačov i tadašnji američcki predsednik Ronald Regan dogovorili su se da dve zemlje smanje svoj nuklearni arsenal i 1987. potpisan je Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

Rusija i SAD nedavno su se povukle iz tog sporazuma

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
0°C
11.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve