VIRUS POČEO DA MUTIRA: Milioni kreću na put iz mesta zaraze

VIRUS POČEO DA MUTIRA: Milioni kreću na put iz mesta zaraze

AP Photo/Dake Kang


Svetska zdravstvena organizacija održava sastanak kako bi se procenilo da li epidemija koronavirusa u Kini predstavlja vanrednu situaciju.

Prema najnovijim informacijama, broj zaraženih novim tipom korona virusa u Kini porastao je na 440, a devet ljudi je umrlo.

Novi koronavirus, koji izaziva upalu pluća, prenosi sa osobe na osobu.

AP Photo/Dake Kang

AP Photo/Dake Kang

Ima sposobnost da se adaptira i mutira, zbog čega je teže držati pod kontrolom epidemiju, upozorili su kineski zdravstveni zvaničnici.

Virus je prvi put otkriven u gradu Vuhanu u provinciji Hubej, da bi se kasnije proširio na druge kineske gradove, uključujući Peking, Šangaj i provinciju Guangdong, a otkriveno je i da ima zaraženih i van granica Kine.

Povezane vesti – Kakav je novi koronavirus?

Prvi slučaj potvrđen je i u SAD, a reč je o pacijentu koji se nedavno vratio iz Kine i koji se nakon što je hospitalizovan nalazi u dobrom stanju.

Jedan slučaj je zabeležen u Japanu, Južnoj Koreji, a dva na Tajlandu, a doneli su ga kineski turisti iz Vuhana.

Zemlje u Aziji i drugim delovima sveta počele su provere telesne temperature na aerodromima, železničkim stanicama i autoputevima kako bi pronašli ljude koji imaju novi koronavirus.

AP Photo/Dake Kang

AP Photo/Dake Kang

Mere su deo napora koji ima za cilj da spreči ponavljanje epidemije SARS-a iz 2002. i 2003. godine, drugog koronoavirusa koji je započeo u Kini i usmrtio skoro 800 ljudi, paralizovao transport i oštetio azijske ekonomije.

Kinesku vladu tada su krivili za pogoršanje SARS-a jer su u početku skrivali informacije i blokirali rad Svetske zdravstvene organizacije.

Ovoga puta, predsednik Kine Si Đinping naredio je partijskim odborima, vladama i relevantnim odeljenjima na svim nivoima da treba da stave na prvo mesto život i zdravlje ljudi.

Na aerodromu u Vuhanu provereva se temperatura putnika, a svi koji rade u javnim službma nose zaštitne maske.

Međutim, strah od epidemije se širi jer, jer će milioni Kineza ove sedmice putovati svojim kućama na proslavu Nove godine u subotu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar