Svet
13.01.2021. 14:03
Tanjug

Više od pola miliona Italijana u kućnoj izolaciji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Više od 14 hiljada novih zaraženih koronavirusom, i 616 preminulih pacijenata - bilten je epidemiološke situacije u Italiji u poslednja 24 sata, izveštava agencija Ansa.

Zbog zaraze koronavirusom više od pola miliona Italijana je izlovano kod kuće, a na bolničkom lečenju su 23 hiljade obolelih plus 2636 osoba na odeljenjima reanimacije.

"Broj kovid pacijenata koji su na bolničkom lečenju je gotovo jednak broju koji smo imali u martu, sada smo bolje organizovani pa ipak Italija u drugom talasu pandemije beleži 43 hiljade novih žrtava zaraze", upozorava profesor Masimo Gali, primarijus odelenja bolnice za infektivne bolesti u Milanu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Rebecca Blackwell

Profesor Gali zajedno sa drugim stručnjacima traži od vlasti da pooštre anti-kovid mere, ali prema pisanju italijanske štampe predsednici pojedinih regija se protive da u njihovim regijama, epidemeiološke mere budu pooštrene.

Povezane vesti - Irska je prošle nedelje imala najveću stopu zaražavanja u svetu

Šta će prevagnuti, političke odluke ili predlozi naučnika, videće se uskoro.

Danas će ministar za zdravstvo Robereto Speranca u parlamentu oblazložiti paket novih anti-kovid mera, koje bi trebalo da stupe na snagu u noći od petaka na četvrtak, kada ističe vladina odluka koja je sada na snazi.

Članovi naučno tehničkog komiteta, vladinog tela koje prati, analizira i na osnovu podataka predlaže epidemiološke mere savetuju da se vanredno stanje produži do 31. jula, sadašnje ističe krajem januara.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/DANIEL DAL ZENNARO

Povezane vesti - MERKEL: Potrebno nam je još 8 do 10 nedelja oštrih mera

Stručnjaci se zalažu za produžetak vanrednog stanja i navode 4 razloga za to: da bi se epidemiološke mere mogle doneti brže, bez procedure odobravanja u parlamentu, još uvek visok broj kovod- pacijenata u bolnicama, vakcinacija protiv koronavirusa i epidemiološka situacija u zemljama iz okruženja koja ima uticaja i na stanje u Italiji.

U pokrajini Abruco, kako javlja agencija Ansa, otkriveno je na desetine pacijenata zaraženih novim sojem Covid-19, a neki su jednaki engleskom soju Covid-19. To su pacijenti kod kojih je zaraza utvrđena početkom decembra prošle godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
20°C
26.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve