Svet
19.06.2024. 15:49
Beta

Jezivi podaci

Više od 500 MRTVIH usred vrućine tokom HODOČAŠĆA u Saudijskoj Arabiji?

1
Izvor: BETA/AP / Rafiq Maqbool

Više stotina hodočasnika je umrlo tokom ovogodišnjeg Hadžiluka, zbog veoma visokih temperatura, saopštili su danas državni zvaničnici.

Iako Saudijska Arabija nije komentarisala broj poginulih, usred vrućine tokom hodočašća, jedna lista koja kruži internetom navodi da je najmanje 550 ljudi umrlo tokom petodnevnog hadža, a lekar koji je želeo da ostane anoniman je za Asošijeted pres rekao da se veruje da se u mrtvačnicama u Meki nalazi najmanje 600 tela.

Temperature su u utorak dostigle 47 stepeni Celzijusa u Meki i svetim mestima u gradu i oko njega, saopštio je Saudijski nacionalni centar za meteorologiju.

Svake godine, hadž privuče milione hodočasnika iz zemalja sa niskim prihodima, "od kojih su mnogi imali malu, ili nikakvu zdravstvenu zaštitu pre hadža", zbog čega se zarazne bolesti mogu lako proširiti među okupljenima, od kojih su mnogi štedeli čitav život za ovo putovanje, a neki su u znatno starijoj životnoj dobi, sa raznim zdravstvenim smetnjama.

Više od 1,83 miliona muslimana obavilo je hadž 2024. godine, uključujući više od 1,6 miliona hodočasnika iz 22 zemlje, i oko 222.000 saudijskih državljana i stanovnika.

Hadž je jedno od najvećih verskih okupljanja u svetu i jedan je od pet stubova islama. Svi muslimani su obavezni da obave petodnevni hadž barem jednom u životu, ako su fizički i finansijski sposobni za to.

Kada se hadž završi, od muškaraca se očekuje da u znak obnove obriju glave, a od žena da odseku pramen kose.

Većina posle hodočašća u Meki ide u 340 kilometara udaljenu Medinu, radi molitve na ​​grobu proroka Muhameda. Ta grobnica u prorokovoj džamiji, jedno je od tri najsvetija mesta islama, zajedno s Velikom džamijom u Meki i džamijom Al Aksa u Jerusalimu.

Islam sledi lunarni kalendar, tako da se hadž organizuje oko 11 dana ranije svake godine. Tako će već 2030. hadž biti organizovan u aprilu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve