Svet
17.07.2023. 18:05
R.E

Toplotni talas

Visoke temperature obaraju rekorde širom sveta

Visoka temperatura, vrućina
Izvor: Shutterstock

U delovima Sjedinjenih Američkih Država, kao i u Mediteranu, na snazi je crveni meteo alarm ubog alarmantnih vrućina. U jednoj od najtoplijih američkih država, Arizoni, temperatura više od dve nedelje ne pada ispod 43 stepena Celzijusa.

Mnogi gradovi širom Amerike počeli su da obaraju prethodne rekorde najviše izmerenih temperatura, a očekuje se da će uskoro i Las Vegas oboriti svoj prethodni rekord od 47,2 stepeni Celzijusa!

I nisu samo Amerikanci u problemu, kod njihovih severnih komšija, u Kanadi, i dalje buktaju požari koji donose zagađen vazduh i dodatnu vrućinu. Požari bukte i u jugozapadnom delu Amerike, a temperatura u kalifornijskoj Dolini smrti je dostigla 53,9 stepeni Celzijusa u nedelju. Inače, ova dolina drži rekord za najviše izmerenu temperatutu na zemlji ikada - 56,7 stepeni.

Naučnici odavno upozoravaju o tome koliko čovekov uticaj na planetu i klimatske promene mogu dovesti do ekstremnih temperaturnih šokova, koji dovode do ekstremnih ledenih oluja i ekstremnih toplotnih talasa u istom gradu.

Medicinski radnici širom zemlje imaju pune ruke posla sa ljudima koji pate od simptoma toplotnog udara, opekotina od sunca i zdravstvenih komplikacija pod uticajem visokih temperatura.

Ipak, ovakve temperature ne sprečavaju turiste koji se upućuju na mesta poput pomenute Doline smrti, kako bi osetili te ekstremne temperature. Uprkos savetima rendžera, uvek ima avanturista koji na sopstvenu ruku organizuju obilazak najtoplijih mesta u SAD.

Kako kažu stručnjaci, toplotni talasi nisu ništa novo, ali je njihova učestalost i rasprostranjenost zabrinjavajuća. Ne samo u Americi i u Mediteranu, već i u južnoj Aziji, Indiji, Kini...

Italijanska meteorološka služba najavila je ozbiljan talas visokih temperatura na Sardiniji, a očekuju se i visoke temperature u Grčkoj, Turskoj i na Balkanu, između 19. i 23. jula.

Turistička sezona je takođe u punom jeku, a u kombinaciji sa ovako viskokim temperaturama predstavlja koban spoj. U utorak je muškarac u četrdesetim godinama na severu Italije preminuo od posledica toplotnog udara.

Italijanski stručnjaci su ovaj toplotni talas nazvali "Kerber", po troglavom čudovištu iz Danteovog "Pakla".

I u grčkoj je bilo incidenata sa turistima kojima je pozilio, a njihov Crveni krst radi punom parom kako bi pomogli što većem broju ljudi.

Osim toga, u Grčkoj se strahuje i od požara, posebno u oblastima gde duvaju jaki vetrovi. 

Šumski požari izbili su i na španskim Kanarskim ostrvima, u subotu ujutro, zbog čega je najmanje 4.000 ljudi moralo da se evakuiše, dok je 4.500 hektara zemlje uništeno.

Požari su izbili i u Hrvatskoj, u Grebaštici na dalmatinskoj obali, koje su vatrogasci uspeli da lokalizuju.

U Evropi je najviša temperatura izmerena u blizini Sirakuze na italijanskom ostrvu Sicilija, a bila je 48,8 stepeni Celzijusa u avgustu 2021.

Stručnjaci kažu da se usled klimatskih promena može očekivati još ovakvih talasa, a jun ove godine je bio najtopliji u istoriji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako velike vrućine utiču na mentalno zdravlje
vrućina, visoke temperature

Reč stručnjaka

13.07.2023. 02:15

Kako velike vrućine utiču na mentalno zdravlje

Opšte je poznato to da ekstremna toplota i vlaga mogu izazvati fizičku nelagodu, ali sada su nova istraživanja dokazala da takvi uslovi mogu uticati i na mentalno zdravlje.
Prži svuda!

Rashlađivanje...

1
08.07.2023. 15:30

Prži svuda!

Close
Vremenska prognoza
thunderstorm
17°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve