Svet
19.06.2021. 20:00
R.E.

Najveći kamen ima 4,4kg

Vlada Crne Gore prodaje poludrago kamenje

drago kamenje
Izvor: Shutterstock

Vlada Crne Gore usvojila je informaciju o postupku prodaje 28 kilograma poludragog kamena opala, koji je oduzet 2012. godine u hotelu "Belvi" u Bečićima, jer je nelegalno unet u Crnu Goru.

Opal je oduzet od Roberta Franjeka i Antonija Vernona Strelenskog, a kako je tada objavljeno, otkriven je kada su njih dvojica policiji prijavili jednog od vlasnika "Belvija" Branka Ćupića da neće da im vrati kamenje deponovano u hotelskom sefu.

U postupku koji je usledio utvrđeno je da je opal unet u Crnu Goru mimo carinskih propisa. Franjek, Strelenski i Ćupić su novčano kažnjeni, a poludrago kamenje je oduzeto i uskladišteno u sefu Centralne banke, pišu pordgoričke "Vijesti".

Kako imovina oduzeta usled krivičnog dela postoje državna imovina, Uprava za imovinu i katastar je predložila da se angažuje ovlašćeni procenitelj za drago kamenje, gemolog, da bi izvršio procenu, nakon čega bi bila pokrenuta procedura prodaje.

Pregledom poludragog kamenja u sefu Centralne banke 2014. godine utvrđeno je da komadi opala imaju ukupnu težinu 28 kilograma i 172 grama, a najvećii kamen je težak 4,4 kilograma.

Među opalima se nalazi i 14 poluobrađenih figurica u obliku životinja ukupne težine nešto veće od jednog kilograma.

Uprava za imovinu je u protekla dva meseca kontaktirala više gemoloških instituta od kojih su dobili predlog da pokrenu proceduru angažovanja jednog od ovlašćenih procjenjivača koji bi došao u Crnu Goru i pregledao i ocenio poludrago kamenje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko će nositi prsten od skoro 80 miliona dolara?
dijamant

Aukcija o kojoj se priča

28.05.2021. 08:33

Ko će nositi prsten od skoro 80 miliona dolara?

Ružičasti dijamant Sakura, koji ima 15,81 karat, postigao je svetski rekord na aukcijskoj prodaji koja je održana 23. maja u Hongkongu.
Sakura je plaćena 76.804.799 američkih dolara!
Foto
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
14.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve