Svet
23.03.2023. 21:30
Beta

"Antidejtonsko delovanje"

Vlada Republike Srpske prekinula odnose sa ambasadama SAD i Velike Britanije

1
Izvor: Shutterstock

Vlada Republike Srpske u četvrtak je usvojila Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog njihovog, kako su naveli, antidejtonskog delovanja.

"Vlada RS konstatuje da je Republika Srpska prisiljena prekinuti saradnju sa diplomatama obe ambasade, te s tim u vezi traži od institucija Republike Srpske, predstavnika RS u zajedničkim institucijama na nivou BiH, organa lokalne samouprave u RS, kao i drugih javnih organa da ne sarađuju sa ambasadama SAD i Velike Britanije", saopšteno je iz vlade RS.

Dodali su da je vlada RS "uverena da ovakvo delovanje ambasada SAD i Velike Britanije nije u skladu sa zvaničnim politikama SAD i Velike Britanije prema BiH".

Prekid saradnje, naveli su, treba da traje sve dok ambasade SAD i Velike Britanije "ne prekinu praksu mešanja u unutrašnje stvari u BiH".

"Vlada RS smatra da je obaveza ambasada SAD i Velike Britanije da se ne mešaju u unutrašnje stvari drugih država što se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su oni samo diplomatski predstavnici", ističe se u saopštenju.

Iz vlade RS najavili su da će obavestiti nadležne institucije SAD i Velike Britanije o prekidu saradnje sa njihovom ambasadama u BiH, zbog, kako su naveli, "njihovog antidejtonskog delovanja i kršenja međunarodnog prava, Povelje Ujedinjenih nacija i Bečke konvencije o diplomatskim odnosima".

Još su saopštili da će informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama dostaviti Narodnoj skupštini RS.

Predsednik RS Milorad Dodik, koji je ranije najavio ovakvu odluku, danas je rekao da je prekid odnosa sa američkom i britanskom ambasadom "odgovor onima koji su spremni da bacaju osiromašeni uranijum".

"To je naš odnos prema tim zlotvorima koji su spremni da koriste osiromašeni uranijum", rekao je Dodik, povodom najava o tome da će, kako je rečeno, London poslati u Ukrajini naoružanje koje sadrže osiromašeni uranijum.

Reagujući na ovu odluku vlasti RS, iz američke ambasade u BiH su ocenili da je to "još jedan korak niz opasni put koji je izabrao Dodik – put izolacije i autoritarne vladavine".

"To je put koji ne ide u korist stanovnika Republike Srpske, a Dodik tvrdi da ih štiti. Sjedinjene Države imaju dugogodišnju saradnju s institucijama Republike Srpske i nastavićemo pružati pomoć građanima Republike Srpske kao što smo to činili svih ovih godina", istakli su iz ambasade SAD u BiH.

Dodali su da neće pomoći režimu, koji, kako su ocenili, koristi autoritarnu taktiku protiv vlastitog naroda.

"Ili koji koristi dobronamernu stranu pomoć za podršku neustavnih ili antidejtonskih aktivnosti. Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera BiH i prihvatanje autoritarnih vođa šteti Republici Srpskoj", stoji u reakciji.

Dodikovi očajnički potezi, naveli su još iz američke ambasade u BiH, stavljaju pod hipoteku budućnost stanovnika RS kako bi podržali svoj režim i korumpirane interese.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Poražavajuća činjenica o organizovanom kriminalu u BiH
Sud Bosne i Hercegovine

Informacije Evropola

29.01.2023. 18:35

Poražavajuća činjenica o organizovanom kriminalu u BiH

Glavni tužilac u BiH Milanko Kajganić izjavio je da su informacije Evropola o raspakovanim kripto-aplikacijama koje su koristile kriminalne organizovane grupe sa područja BiH, regiona i sveta pokazale da su sve institucije zadužene za borbu protiv organizovanog kriminala kontaminirane osobama povezanim sa tim grupama.
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
30.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve