Svet
21.12.2022. 16:01

Rusija mir ne pominje

Putin najavio jačanje ruske vojne moći i nuklearnih snaga

1
Izvor: Beta / Pool Sputnik Kremlin / Gavriil Grigorov

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će njegova zemlja nastaviti da razvija svoj vojni potencijal, uključujući "pripremu za borbu" svojih nuklearnih snaga, u kontekstu sukoba u Ukrajini i krize sa Zapadom.

"Oružane snage i naši kapaciteti za borbu rastu stalno i svaki dan. U tom procesu ćemo ih svakako razvijati", rekao je Putin na sastanku sa vojnim vrhom.

"Nastavićemo da održavamo i poboljšavamo borbenu spremnost naše nuklearne trijade", rekao je on.

Putin je rekao da će Moskva iskoristiti borbeno iskustvo da ojača svoje oružane snage. Rekao je vojnim vođama da analiziraju zapadno oružje upotrebljeno u Ukrajini da "razviju i ojačaju kapacitet ruskih snaga".

Po rečima Putina vojska treba da nauči lekcije i da se modernizuje na osnovu iskustva u Ukrajini i da poseban naglasak treba da bude dat nuklearnim snagama zemlje, koje je opisao kao "glavni garant ruskog suvereniteta".

Putin je rekao da će ruska flota od početka januara biti opremljena novim hipersoničnim krstarećim raketama Cirkon. To je oružje koje pripada novoj porodici oružja koje je Moskva razvila poslednjih godina. 

"Početkom januara fregata Admiral Gorškov će biti spremna za službu sa novim raketama Cirkon, kojima nema ravnih u svetu", rekao Putin na sastanku.

On je govorio na sastanku sa visokom vojnim zvaničnicima na kome je trebalo da se odrede ciljevi ruske vojske za 2023. godinu, u vreme kada je ona u punoj meri angažovana u Ukrajini. 

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da će jedan od "prioriteta" biti "nastavak sprovođenja specijalne vojne operacije u Ukrajini dok njeni zadaci ne budu ispunjeni".

Naveo je i da je potrebno da se poveća ruska vojska na 1,5 miliona vojnika, da se podigne starosna granica za služenje vojske, i da se formiraju dva nova vojna administrativna entiteta na severozapadu Rusije.

Putin je rekao da se slaže sa njegovim predlozima o budućim strukturnim promenama oružanih snaga, kao i da će se to sprovesti "bez štete" za rusko društvo i privredu.

Putin je ocenio da je sukob u Ukrajini "zajednička tragedija" ali da Rusija nije odgovorna za njeno pokretanje.

"To što se dešava je naravno tragedija. Jedna zajednička tragedija. Ali to nije rezultat naše politike, to je rezultat politike treće zemlje", rekao je Putin na istom sastanku.

Rekao je da Moskva nema problem da finansira vojnu kampanju uprkos zapadnim sankcijama.

Kremlj je upozorio da će povećanje isporuka američkog oružja Ukrajini pogoršati razorni rat i da ne najavljuje nešto dobro za Ukrajinu, gde će, kako je Putin rekao, Rusija ostvariti svoj cilj.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Putin o mobilisanim borcima, nuklearnom oružju...
1

Rat u Ukrajini

07.12.2022. 18:55

Putin o mobilisanim borcima, nuklearnom oružju...

Rusija je rasporedila u Ukrajini gotovo polovinu ljudi regrutovanih u delimičnoj mobilizaciji rezervista, odnosno oko 150.000 vojnika, rekao je u sredu predsednik Vladimir Putin, i priznao da je sukob u Ukrajini "dug".
Close
Vremenska prognoza
light rain
13°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve