Svet
23.02.2024. 18:42
Beta-AFP

Brane javni oproštaj

Majci Navaljnog novi ultimatum - tajna sahrana ili će ga pokopati u zatvoru

1
Izvor: EPA / Hannibal Hanschke

Ruske vlasti prete da će Alekseja Navaljnog sahraniti na teritoriji kaznene kolonije u kojoj je umro, saopštio je njegov tim koji je optužio istražitelje da žele da spreče sahranu sa oproštajem u javnosti, jer bi došle njegove pristalice.

Tokom dana više od 20 ličnosti iz ruskog kulturnog i medijskog sveta, kritičnih prema Kremlju, pozvalo je vlasti da predaju telo Alekseja Navaljnog njegovim bližnjima.

"Pre oko sat vremena, Aleksejevu majku je pozvao istražitelj i dao joj ultimatum. Ili će pristati na tajnu sahranu u roku od tri sata, bez javnog oproštaja, ili će Aleksej biti sahranjen u kazneno-popravnoj koloniji", napisala je pristalica Navaljnog Kira Jarmiš na platformi X.

"Majka odbija da pregovara sa Istražnim komitetom jer oni nemaju ovlašćenja da odlučuju kada i kako će njen sin biti sahranjen", napisala je Kira Jarmiš i dodala da majka Alekseja Navaljnog, Ljudmila, i dalje traži od vlasti da predaju telo njenog sina i da dozvole javnu sahranu.

Ljudmila Navaljna izjavila je u četvrtak da je konačno mogla da vidi telo svog sina, preminulog 16. februara. Ona je optužila ruske vlasti da je ucenjuju da sahrana bude van očiju javnosti.

Saradnici i pristalice Navaljnog smatraju da su ruske vlasti "ubile" protivnika Kremlja u zatvoru i da sada nastoje da spreče sahranu sa javnim oproštajem kako bi se izbegla javna podrška preminulom ruskom opozicionaru.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
7°C
22.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve