Svet
24.06.2020. 13:44
R. E. / Tanjug

VOJNA PARADA U MOSKVI Putin: Najgrandioznija pobeda odredila budućnost planete

tan2020-6-24_103022654_1.jpg

U glavnom gradu Ruske Federacije na Crvenom trgu održava se vojna parada povodom 75 godina od Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

Paradi su prisustrvovali i predstavnici delegacija iz brojnih zemalja, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je danas, uoči početka Vojne parade u Moskvi, stigao u Kremlj, gde ga je dočekao predsednik Rusije Vladimir Putin.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Pre prikaza naoružanja i opreme i defilea pripadnika vojnih jedinica obratio se predsednik Rusije Vladimir Putin.

Putin je u svom govoru poručio, da je to najgrandioznija pobeda u istoriji koja je odredila budućnost planete.

"Čestitam vam 75. godišnjicu pobede u Velikom otadžbinskom ratu, pobede koja je odredila budućnost planete za naredne decenije i zauvek je u istoriji ostala kao najgrandioznija po svom razmeru i značaju i duhovnoj i moralnoj visini", naglasio je Putin.

Sergey Pyatakov / Host photo agency Sergey Pyatakov / Host photo agency

U Moskvi su se predstavili vojnici iz 19 zemalja.

 Sergey Pyatakov / Host photo agency Sergey Pyatakov / Host photo agency

 EPA-EFE/YURI KOCHETKOV EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Predsednik Rusije kaže da je to bila parada svih branilaca otadžbine, kao znak suirovog upozorenja, kada su Crvenim trgom prošli pukovi sa frontova i svi koji su učestovali i pobednički se vratili kući, kao znak pravedne osvete i upozorenja.

"Prisustvovali su svi koji su se hrabro borili za otažbinu i danas se klanjamo svetoj uspomeni na sve one koji se nisu vratili iz rata, na naše očeve, dedove, sinove, kćeri, muževe, žene, braću, sestre, rodbinu i prijatelje... tugujemo za veteranima koji su nas već napustili i zato minut ćutanja u njihovo ime", poručio je Putin nakon čega je usledio minut ćutanja.

EPA-EFE/Ramil Sitdikov / Host photo agency POOL MANDATORY CREDIT EPA-EFE/Ramil Sitdikov / Host photo agency POOL MANDATORY CREDIT

Uvek ćemo pamititi da je sovjetski narod porazio nacizam i doneo kraj strašnoj tragediji holokausta, rekao je Putin i zapitao šta bi se desilo sa svetom da u njegovu zaštitu nije stala Crvena armija.

 EPA-EFE/YURI KOCHETKOV EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

EPA-EFE/Alexander Vilf / Host photo agency POOL MANDATORY CREDIT EPA-EFE/Alexander Vilf / Host photo agency POOL MANDATORY CREDIT

"Težili su da unište neprijatelja i da se vrate kućama i za sloboru Evrope su platili ogromnu cenu. Stotine hiljada boraca su pale u stranim zemljama, sovjetski narod je podneo osnovni teret borbe protiv nacizma. Te 1941. preko 80 sila nemačke i njenih satelita je bilo protiv S S SR-a, ta ramada je bila ipak a nemoćna pred jedinstovm sovjetskog naroda i savladali su 600 neprijateljskih divizija, uništeno je 75 odsto tenkova, aviona, i oruđa neprijatelja. To je časna i ničim nepomućena istina o ratu. Naša je obaveza da je čuvamo i predamo našoj deci, unucima i praunicima".

EPA-EFE/Maksim Blinov / Host photo agency POOL MANDATORY CREDIT EPA-EFE/Maksim Blinov / Host photo agency POOL MANDATORY CREDIT

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je, po završetku defilea vojske na Crvenom trgu, cveće na spomenik Neznanom junaku.

Vučić je cveće položio sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i drugim šefovima delegacija na spomenik u Aleksandrovskoj bašti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
19.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve